یک گزارش تحقیقی وزارت مبارزه با مواد مخدر نشان میدهد که بیشتر معتادان، پس از ترک مواد مخدر، دو باره به استفادۀ این مواد رو میآورند.
سلامت عظیمی، وزیر مبارزه با مواد مخدر امروز (سهشنبه) در نشستی گفت که در این تحقیق، دلیل استفادۀ دو بارۀ مواد مخدر از 465 تن به شمول 347 مرد و 118 زن پرسیده شده است.
بانو عظیمی میگوید که دلایل این افراد بیکاری، دسترسی آسان به مواد مخدر و اصرار دوستان بوده است.
بر بنیاد این تحقیق، 41 درصد مصاحبهشوندهگان گفته اند که در نتیجۀ اصرار دوستانشان استفادۀ دوبارۀ مواد مخدر را آغاز کرده اند.
همچنان 21 درصد بیکاری، 18 درصد عضو معتاد خانواده و 19 درصد دیگر دسترسی آسان به مواد مخدر را دلیل بازگشت اعتیادشان خواندند.
بانو عظیمی افزود که این تحقیق دوماه طول کشیده و در ولایتهای کابل، هرات، قندهار، بلخ، بدخشان و ننگرهار انجام شده است.
او گفت که 52 درصد مصاحبهشوندهگان بیسواد، 20 درصد با سواد ابتدایی، 14 درصد تحصیلات متوسط و 6 درصد تحصیلات نیمه عالی داشتند.
از سوی دیگر احمدجان نعیم، معین وزارت صحت در این نشست گفت که 101 بیمارستان برای تداوی افراد معتاد در کشور وجود دارد که سالانه ظرفیت پذیرش و تداوی 35 هزار معتاد را مهیا کرده است.
آقای نعیم میگوید که درصدی چشمگیری از معتادینی که ترک کردند، دو باره به کشیدن مواد مخدر رو میآورند. آقای نعیم دلایل عمدۀ این بازگشت را فقر، بیکاری، ناامنی و فشارهای روحی – روانی عنوان کرد.
او افزود که حدود 80 تا 90 درصد معتادان تارک، دوباره به کشیدن رو میآورند.
با این حال واصلنور مومند، معین وزارت کار و امور اجتماعی در این نشست گفت که این وزارت در سه بخش با معتادانی که ترک کرده اند، کمک میکند.
اما آقای نور، نبود بودجه را مشکلی بزرگ در برابر تداوی و سپس کاریابی برای معتادان عنوان کرد.
آمار وزارت مبارزه با مواد مخدر نشان میدهد که 11 درصد جمعیت افغانستان از انواع مواد مخدر استفاده میکنند و با این حساب از هر 7 شهروند افغان، یکی آن به مواد مخدر معتاد است.
بر بنیاد این آمار، از میان 3 میلیون معتاد افغانستان، 7 درصد مرد، 3 درصد زن و 1 درصد کودکان هستند.