داوودشاه صبا، وزیر معادن و پترولیم کشور از بیسرنوشتی 20 قرارداد استخراج معدنها در این وزارت خبر داد.
آقای صبا امروز (یکشنبه) در نشستی خبری گفت، در میان این قراردادها حتا قراردادهایی هستند که نیازی به تجدید نظر نداشته اند و این وزارت دوباره آنها را به داوطلبی خواهد گذاشت.
به گفتۀ وزیر معادن و پترولیم، نقص در قراردادها و ناامنی در ساحات زیر کار، از جملۀ عوامل عمدۀ بیسرنوشتی این قراردادها هستند.
او همچنان میگوید استخراج معدنهای زغال سنگ در نقاط مختلف کشور جریان دارد، اما تا کنون قانونی برای معیاری ساختن بهرهبرداری از این معدنها ایجاد نشده است.
صبا میگوید که تا پنج سال آینده برای تشویق سرمایهگذاران داخلی به خاطر استخراج معادن داخلی کار خواهند کرد و تلاش میکنند تا فعالیتهایشان را مطابق قوانین پیش ببرند.
وزیر معادن افزود که برای استخراج معدنها روی چهار لایحۀ کاری کار میکننند و برخی دیگر از این لایحهها تا پایان سال جاری تطبیق خواهند شد.
وزیر معادن و پترولیم رقابتهای ناسالم، نبود ظرفیت در برخی بخشها، ناامنی و مشکلات حقوقی در رابطه به برخی قراردادها را از جملۀ عمدهترین چالشهای فراراه این وزارت عنوان کرد.
آقای صبا میگوید که اکنون درآمدهای بسیاری از معادن کشور به دلیل نبود سیستمی معیاری در اختیار دولت قرار نمیگیرند و این وزارت در پی ایجاد سیستمی برای جمعآوری این درآمدها است.
چندی پیش گروهی از زمینشناسان آمریکایی 30 درصد خاک کشور را بررسی کردند و پس از پایان بررسیهایشان گفتند که این 30 درصد خاک افغانستان، دارای معدنهایی به ارزش 3 هزار میلیارد دالر است. گفته میشود آهن، طلا، مس، یورانیم، لیتیم و ذغال سنگ از جملۀ این معدنها هستند.
این گروه در تازهترین پیشرفتهایش 27 حوزۀ معدنی زیرزمینی در خاک کشور را نیز به ثبت رسانده است.
آگاهان اقتصادی میگویند که اگر شرکتهای خارجی به گونۀ درست در این زمینه سرمایهگذاری کنند و درآمدهای این معدنها در اختیار حکومت قرار گیرند، افغانستان تا 10 سال آینده خودکفا شده و دیگر به کمکهای خارجی نیاز نخواهد داشت.