سخنان ترامپ برای مردم افغانستان که سالها درد و زخم بیگانه خوردهاند دردناک و توهین آمیز است و سبب شده مردم بار دیگر در اندوه بیپایان بدبختیهای فرو روند و بار دیگر به این بیندیشند که در کجای کار جهان قرار داریم؟ پیمان امنیتی چه معنی دارد و سرنوشت فرزندان و کشور ما به چه خواهد انجامید؟
آمریکا برای منافع خودش در افغانستان پا گذاشت و میلیونها دالر و دهها سربازش را قربانی کرد و این کشور هرکاری بکند حاضر نیست منافع خودش را به خطر بیندازد.
حتی اگر به قول ترامپ حاضر باشند ده میلیون آدم را بکشند و یا کشوری از روی زمین محو کنند.
سیاسیون مملکت ما اگر اندکی دلسوزی به این سرزمین داشتند تا کنون از حضور و امکانات آمریکا میتوانستند وضعیت بهتری را برای مردم خو رقم بزنند نه اینکه به دزدی و چپاول پول خیراتی بپرازند و برای خود و فرزندانشان در بهترین کشورها کشوفش فراهم کنند.
با آن که سخنان ترامپ از دید ما خیلی نابخردانه و دور از انسانیت است باید چند نکته را فراموش نکنیم.
1- این که سخنان ترامپ مستقیم رهبران سیاسی افغانستان را نشانه گرفت. زیرا آمریکا و هر دولت کمک کندۀ دیگر وضعیت استفاده از کمکها برای نظام سازی، عدالت اجتماعی و موارد دیگر را در کشور دیدهاند و آگاه اند که این همه کمک به چهراه و چه مقاصد مشروع و نامشروعی به مصرف رسیده است.
2- آمریکا میداند که دولت افغانستان به تمام معنی وابسته به حمایت او است و پس از هژده سال امکانات و حمایت ظرفیت و توانایی آن را نداشته است تا حتی با یک کشور ضعیف در منطقه دوست شود و در شرایط بد در کنار دولت و مردم آن ایستاده شود.
فراموش نکنید که هند هیچ تعهدی جز منافع خود در افغانستان ندارد اگر یک روز سیاسیون افغانستان برایش گلو پاره نکنند دیگر نه از حمایت خبریست و نه از پولهای پنهانی تا زمانی هند حمایت میکند که بتواند ضمن دستیابی به آسیای میانه بر پاکستان فشاور وارد کند.
3- آمریکا میداند که هیچ کشوری در منطقه نمیتواند همانند پاکستان که در حال حاضر شدیدن به کمک نیاز دارد و سالها تحت حمایت آمریکا قرار داشته منافع این کشور را تامین کند، از این رو حاضر شده است دوباره این رابطه را رنگوروی تازه بخشد.
4- همینگونه که افغانستان و ایران باهم مرز مشترک دارند و میتوانند به گونۀ به شرایط یکدیگر تاثیر بگذارند، پاکستان نیز به عنوان نخستین متحد استراتژیک آمریکا در منقطه با ایران مرزی مشترک دارد و آمریکا میتواند از این طریق بر ایران تاثیر بگذارد. به این معنی که آمریکا میخواهد به هر طریق ممکن ایران را از پا درآورد جدا از تحریمهای اقتصادی و سیاسی حالا به نظر میرسد آمریکا در پی آن است تا ایران را در محاصرۀ جغرافیایی قرار دهد.
عراق، افغانستان، خلیج فارس و حالا پاکستان نقاط قابل توجۀ برای آمریکا به منظور فشار آوردن بر ایران است.
5- اگر اندکی بیندیشیم میدانیم که سطح فهم آمریکاییها به لحاظ اقتصادی، سیاسی و امنیتی چگونه است اگر چنین نبود ترامپ حاضر نمیشد برای به دستآوردن دل پاکستانیها دروغی از زبان نخست هند در مورد کشمیر بگوید و دوست دیگر خود در منطقه را به نحوی خُرد سازد.
با این همه مردم و دولت افغانستان میبایست تا کنون رابطۀ بهتری با کشورهای همسایه به ویژه پاکستان میداشت در زمان توهین ترامپ به افغانستان لبخند ذلیل کندۀ بر لبان نخست وزیر آن کشور نقش نمیبست. ما نه تنها در داخل کشور دچار اشتباهات بزرگ و غیر قابل جبرانی شدیم در سطح منطقه نیز دشمنان شاخداری برای خود به وجود آوردیم. تا دیروز اگر فکر میکردیم پاکستان را منزوی کردیم و تا به پای ما نیفتد برایش روی خوش نشان نمیدهیم اما از اقبال بد سیاسیونما حالا اگر بخواهیم رابطۀ با پاکستان داشته باشیم باید رابطۀ فرمانروا و فرمانبر باشد نه پاکستان ضعیف ونه دو کشور برابر.
نویسنده: عاصم اسفزاری