ششمین نشست دو روزۀ همکاریهای اقتصادی منطقهیی برای افغانستان یا ریکا فردا (پنجشنبه) در کابل برگزار میشود.
شکیب مستغنی، سخنگوی وزارت خارجه امروز (چهارشنبه) در نشستی خبری گفت که در روز نخست این نشست، کشورهای اشتراک کننده دیدگاههایشان را مطرح میکنند و در روز دوم دربارۀ این دیدگاهها گفتوگو خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه میگوید که در این نشست ۳۰ کشور و ۴۰ سازمان منطقهیی و بینالمللی اشتراک خواهند کرد.
آقای مستغنی میگوید که تفاوت نشست ششم ریکا با نشستهای قبلی، در جلوگیری از نکات منفی نشستهای گذشته، تأکید بر جنبههای تطبیقی پروژهها، ایجاد میکانیزمها برای پیگیری پروژهها و رفع موانع مالی آن است.
مستغنی همچنان میگوید که ریکا نشستِ کمککنندهها و تمویل پروژههایی که در افغانستان تطبیق میشوند، نیست، بلکه این نشست تنها زمینۀ فرصتهایی را که به اقتصاد و همگرایی بیشتر منطقهیی کمک میکنند، فراهم خواهد ساخت.
خط آهنی که از کاشغر چین آغاز و با عبور از قرغیزستان، تاجیکستان و افغانستان به ایران میرسد، خط آهن سه جانبۀ تاجیکستان افغانستان و ترکمنستان، پروژۀ بندر چابهار و بازسازی راه تاریخی لاجورد که افغانستان را از مسیر ترکمنستان به بحیرۀ کسپین، آذربایجان، گرجستان و از آنجا به بحیرۀ سیاه و اروپا وصل میسازد، از موارد بحث در این نشست خواهند بود.
به گفتۀ او، هنوز فهرست اشتراک کنندههای این نشست نهایی نشده، اما قرار است وزیر داخلۀ ایران، مشاور امور بینالمللی و امنیت نخستوزیر پاکستان و معاون وزیر خارجۀ هند در نشست ششم ریکا حضور یابند.
شماری از آگاهان اقتصادی برگزاری این نشست را فرصتی طلایی برای افغانستان عنوان میکنند.
قیس محمدی، آگاه امور اقتصادی میگوید که در این نشست افغانستان باید برنامۀ مشخصی را دربارۀ اهمیت اقتصادی خود از نگاه منابع معدنی به اشتراک کنندههای نشست ارائه کند.
در شرایطی که افغانستان با کاهش چشمگیر کمکهای بینالمللی روبهرو است، برگزاری چنین نشستهایی برای این کشور جنگزده و آسیبپذیر از اهمیت ویژهیی برخوردار است. انتظار میرود حکومت افغانستان با طرحها و برنامههای درست، کشورهای همسایه و منطقه را به سرمایهگذاری در افغانستان ترغیب کند.