براساس سروی وزارت خارجۀ آمریکا در سال 2014، سه میلیون معتاد در افغانستان وجود دارد. این سروی از کل کشور بوده و نشاندهندۀ افزایش شمار معتادان به مواد مخدر، نسبت به سالهای پیشین است.
فیروزالدین فیروز وزیر صحت عامه، رقم اعلام شده را سرسامآور خواند و گفت، در سال 2012 رقم معتادان به مواد مخدر به یک میلیون و ششصد هزار نفر میرسید.
آقای فیروز، یکی از مهمترین عوامل افزایش شمار معتادان را بیسوادی و بیکاری دانسته و میگوید که وزارت صحت عامه برای مبارزه با کشت و تولید مواد مخدر و جلوگیری از پخش و توزیع آن در میان جوانان، استراتیژی و برنامۀ مشخصی روی دست گرفته است.
او از بیتوجهی نهادهای ذیربط ابراز نگرانی کرده و میگوید که یکی از علتهای ناامنی در افغانستان کشت، تولید، مصرف و قاچاق مواد مخدر است.
پدیدۀ اعتیاد به مواد مخدر در شهرها و به طور گسترده در روستاهای افغانستان شیوع یافته است.
ویلیام برون فیلد، معاون وزارت خارجۀ آمریکا میگوید که کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان، تبدیل به بحرانی جهانی شده است؛ پس مبارزه با این پدیده نیز همکاری و همیاری جامعۀ جهانی را میطلبد.
آقای فیلد میگوید که علت اصلی شیوع پدیدۀ اعتیاد در افغانستان، جنگ و درگیری است. اکثر معتادان به مواد مخدر نیز در مناطق جنگزده بودوباش دارند.
پیش از این، سازمان ملل متحد در مورد آمار کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان گفته بود که مواد مخدر افغانستان، تبدیل به یک تجارت مهم جهانی شده است و سود سالانه از چرخش این محصول، به بیش از 60 میلیارد دالر میرسد.
آگاهان بر این باورند که در نبود یک راهبرد مشخص و همچنان بیکاری روزافزون جوانان، نمیتوان گامهای عملییی را برای محو یا دستکم محدود کردن این محصول برداشت.