علیاحمد عثمانی، وزیر انرژی و آب کشور میگوید که بدون سرمایهگذاری بخش خصوصی برای تولید انرژی برق، این وزارت به تنهایی نمیتواند برق سراسر کشور را تأمین کند.
آقای عثمانی که امروز (سهشنبه) دربارۀ مسایلی که با نمایندهگان جامعۀ جهانی در نشست سام در میان گذاشته صحبت میکرد، گفت سهمگیری بخش خصوصی در تولید انرژی برق، دومین محور گفتوگو در این نشست بود.
وزیر انرژی و آب سرمایهگذاری بخش خصوصی را در بخش تولید انرژی برق برای رشد صنعت و بازرگانی سودمند دانست و گفت که اگر بخواهیم برق را به خانههای تمام شهروندان برسانیم، چارهیی جز زمینهسازی برای سرمایهگذاری بخش خصوصی در این زمینه نداریم.
به گفتۀ عثمانی، اکنون تمام منابع طبیعی چون گاز، آب، زغال سنگ و منابع تجدیدپذیر برای سرمایهگذاری بخش خصوصی به منظور تولید انرژی برق در کشور فراهم است.
آقای عثمانی هرچند عملی شدن این کار را نیازمند همکاری جامعۀ جهانی و اقدامات حکومت میداند، اما تأکید میکند که اگر بخش خصوصی روی بخشی از این منابع سرمایهگذاری کند، افغانستان میتواند گذشته از تأمین انرژی مورد نیازش، به دیگر کشورها نیز برق صادر کند.
بربنیاد گفتههای مسؤولان وزارت انرژی و آب، افغانستان در یک دهۀ گذشته توانسته تنها 50 میگاوات برق تولید کند و در حدود 500 میگاوات برق دیگر را از کشورهای همسایه وارد میکند.
با اینهمه، وزیر انرژی و آب میگوید که هم اکنون بحثها در این وزارت روی سه بند برق بزرگ کجکی، کمالخان و دهله و 20 پروژۀ بند کوچک تولید برق جریان دارند و در صورت تأمین بودجه، سال آینده طراحی آنها را آغاز خواهند کرد.
گفته میشود افغانستان ظرفیت بالایی برای تولید انرژی برق دارد، اما اکثر منابع تولید انرژی کشور تا کنون دستناخورده باقی مانده است.