از سوم می، روز جهانی مطبوعات در حالی در افغانستان بزرگداشت شد که به گفتۀ مسؤولان نهادهای حمایت از رسانهها، حکومت تا هنوز نتوانسته وضعیت آزادی بیان را بهبود بخشد.
مجیب خلوتگر، رییس اجرایی ادارۀ حمایت از رسانههای آزاد افغانستان (نی) امروز (سهشنبه) در مراسم بزرگداشت از این روز گفت که حکومت افغانستان با تلاشهای زیاد موفق به رفع چالشهای کار رسانهیی نشده و مشکلات خبرنگاران هنوز پابرجاست.
به گفتۀ خلوتگر، خبرنگاران در حال حاضر افزون بر دشواریهای امنیتی و مالی با کسانی در درون حکومت دستوپنجه نرم میکنند که با آزادی بیان دشمنی دارند.
اما عبدالله عبدالله، رییس اجرایی که در این مراسم شرکت کرده بود، میگوید، رسانهها در نشر اطلاعات آزاد اند و هیچ نهادی حق اعمال فشار بر آنها را ندارد.
انارکلی هنریار، عضو مجلس سنا نیز که یکی از شرکتکنندهگان این مراسم بود، با ابراز نگرانی از وضعیت آزادی بیان در افغانستان میگوید که زورگویی در برابر خبرنگاران افزایش یافته است. او از تلاشهای شجاعانۀ خبرنگاران ستایش کرد.
تهدید طالبان، بیاعتنایی مقامهای دولتی و برخوردهای غیرقانونی کارفرمایان از جمله مشکلاتی اند که بیشتر از خبرنگاران از آنها شکایت میکنند.
خلیلالرحمان، یک تن از خبرنگاران میگوید که در کنار چالشهای امنیتی در بیرون از دفتر کار، شماری از رسانهها توجه زیادی به وضعیت شغلی خبرنگارانشان ندارند و معاش کافی برای آنها نمیپردازند.
زرغونه صالحی، خبرنگار دیگر نیز با اشاره به مشکلات خبرنگاران زن میگوید که برخی از مواقع با نگاههای تبعیضآمیز مقامهای دولتی و مردم روبهرو میشوند.
اما شماری از خبرنگاران دیگر که با دید مثبت به وضعیت کار رسانهیی میبینند، میگویند، افغانستان از نظر رشد آزادی بیان در 14 سال گذشته از برخی کشورهای همسایه پیشی گرفته است.
به گفتۀ مسؤولان نی، در حال حاضر در افغانستان 240 رسانۀ چاپی، 170 رادیو و 60 تلویزیون فعال است که برای 12000 خبرنگار – که 2500 تن شان زن اند – زمینۀ کار فراهم کرده است.