نورستان تنها سه آموزگار لیسانس در مضامین ساینسی دارد

قدرت‌الله عطایی، آمر ارزیابی و نظارت ریاست معارف ولایت نورستان

بر پایۀ یافته‌های سلام‌وطندار، از مجموع ۱۳۷۸ آموزگارِ ولایت نورستان تنها سه آموزگار در مضامین ساینسی مدرک لیسانس دارند و از این شمار 4 درصد در این مضامین صرفاً دارای تحصیلات نیمه‌عالی هستند.

قدرت‌الله عطایی، آمر ارزیابی و نظارت ریاست معارف/آموزش و پرورش ولایت نورستان به سلام‌وطندار می‌گوید:«نورستان ۲۴ معلم ریاضی، ۱۱ معلم بیولوژی، ۱۲ معلم کیمیا، ۳ معلم فیزیک، ۷ معلم دری و انگلیسی فارغ چهارده دارد.»

نبود آموزگاران مسلکی بر روحیۀ دانش‌آموزان این ولایت تأثیر منفی گذاشته و آن‌ها را نسبت به آزمون کانکور و آیندۀ تحصیلی‌شان بی‌باور کرده است. سال گذشته در این ولایت فقط ۳۸ درصد از دانش‌آموزان واجد شرایط در آزمون کانکور شرکت کردند که از این میان تنها ۳۹ درصد به دانشکده‌ها راه یافتند.

هفته‌گل درویش، یکی از دانش‌آموزانی است که سال گذشته از صنف دوازدهم فارغ شد، اما در آزمون کانکور شرکت نکرد. او می‌گوید که به علت ضعف سیستم آموزشی در مکتب نتوانسته برای شرکت در آزمون کانکور آماده شود، اما تصمیم دارد پس از آموزش در صنف‌های کوتاه‌مدت، در این آزمون اشتراک کند.

وحیدالله، از آموزگارانی که در رشتۀ ریاضی تحصیلات نیمه‌عالی دارد، می‌گوید، مجبور است در کنار این مضمون، در رشته‌های فیزیک و کامپیوتر نیز تدریس کند. به گفتۀ وحیدالله، مشکل بزرگ ریاست معارف نورستان کمبود آموزگاران حرفه‌یی است و تا هنگامی که این مشکل حل نشود، آموزگارانی چون او مجبورند در رشته‌هایی که هیچ تخصصی ندارند، تدریس کنند.

اما نبود آموزگاران مسلکی در نورستان یک بخشی از مشکلات معارف این ولایت است. بر بنیاد یافته‌های سلام‌وطندار ۷۶ درصد مکتب‌های این ولایت ساختمان و صنف ندارند و از مجموع ۵۶۸۲۴ دانش‌آموز، حدود ۴۳۳۴۰ تن آن‌ها/حدود ۷۶ درصد در فضای آزاد آموزش می‌بینند.

قدرت‌الله عطایی می‌گوید، هم‌اکنون ۲۳۶ مکتب در نورستان وجود دارد که از آن جمله، ۱۸۰ مکتب ساختمان نداشته و دانش‌آموزان آن‌ها در فضای باز درس می‌خوانند. به گفتۀ عطایی برای رفع این مشکل، ریاست معارف نورستان در سال جاری به ۱۰۰۹ خیمه نیاز دارد.

اما چرا با گذشت حدود یک‌سال از حضور اسدالله حنیف به عنوان وزیر معارف در کابینۀ افغانستان هنوز کار قابل توجهی برای حل این مشکلات صورت نگرفته است.

مجیب ‌مهرداد، سخنگوی وزارت معارف به سلام‌وطندار می‌گوید که ۴۹ تا ۵۰ درصد مکتب‌های افغانستان ساختمان ندارند و دانش‌آموزان در ساختمان‌های کرایی یا اکثراً زیر خیمه درس می‌خوانند. به گفتۀ آقای مهرداد این مشکل در ولایت نورستان نسبت به دیگر ولایت‌ها بیشتر به چشم می‌خورد. او می‌افزاید که بودجهٔ ساخت ۷۸۰۰ صنف آموزشی برای تمام ولایت‌ها تهیه شده و قرار است در سال جاری به نظام آموزشیِ ولایت‌هایی چون نورستان بیشتر توجه شود.

مسؤولان در وزارت معارف می‌گویند که این وزارت به زودی برای 300 مکتب ولایت‌های دورافتاده با همکاری کمک‌های مردمی ایالات متحده (USAID) و بنیاد آسیایی (Asia Foundation) صنف‌های آماده‌گی آزمون کانکور را برگزار می‌کند. به گفتۀ آنان این صنف‌ها در ولایت‌هایی برگزار خواهند شد که درصدی دانش‌آموزان‌‌شان در آزمون کانکور کمتر است.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام