ما به روشنگری نیاز داریم

به سخن «کارل پویر»، دموکراسی ماهیت سلبی و بازدارنده دارد و امکانی است برای برکناری رهبران ناشایست، اما از سوی دیگر، انتخابات به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های دموکراسی روشی است برای انتخاب مسؤولان و تعیین سرنوشت سیاسی با رویکرد مدنی و غیرخشونت‌آمیز.

در افغانستان اما انتخابات به انتخاب رهبر یا رهبران حکومت فروکاست یافته و ماهیت سلبی و بازدارندۀ آن به فراموشی سپرده شده است.

البته این تمام مشکل نیست، چرا که مشکل اساسی در افغانستان عدم اعتماد مردم به روندهای دموکراتیک است که خود دلایل متعددی دارد. ممکن است یکی از دلایل بی‌اعتمادی مردم به انتخابات، افزون بر شکنندگی و تجربۀ ناکام انتخابات‌های گذشته، عدم آگاهی درست از ماهیت انتخابات و نقش آن در دگرگونی و ضعیت اجتماعی و سیاسی باشد. اگرچه در سال‌های گذشته تلاش‌هایی توسط نهادهای مدنی صورت گرفت تا مردم را نسبت به این روند بیشتر آگاه سازند، اما عدم اشتراک گستردۀ مردم در روند ثبت‌نام رأی‌دهندگان در حال حاضر نشان می‌دهد که اهمیت شرکت در انتخابات هنوز هم به‌تمامی درک نشده است.

مؤسسۀ هماهنگی و انکشافی «نوشاخ» (NDCO) با درک این کمبود، به‌تازگی در ولایت بدخشان و 4 ولسوالی آن کارزاری را به هدف تشویق مردم به ثبت‌نام و شرکت در روند انتخابات آغاز کرده است.

محمدحسین الهی، فعال مدنی و یک‌تن از اعضای گروه کاری مؤسسۀ نوشاخ در بدخشان می‌گوید، آنان در این کارزار از یکسو با مردم از اهمیت دموکراسی و روندهای دموکراتیک حرف می‌زنند تا اهمیت آن نمایانده شود و از سوی دیگر در مورد چگونگی اشتراک در این روندها و استفاده از دموکراسی آگاهی‌دهی می‌کنند.

نسیمه، یکی دیگر از برگزارکنندگان این کارزار می‌گوید، حضور بانوان در انتخابات کمتر از مردان است. بنابراین، در کارزار حاضر تلاش بر این است که اهمیت سهم‌گیری و نقش بانوان در انتخابات به آنان بازگو شود تا بانوان سهم پررنگ‌تری در انتخابات به عهده بگیرند.

احمداقبال بهداد، از مسؤولان مؤسسۀ نوشاخ در بدخشان می‌گوید، آنان در بیش از یک‌ونیم سال گذشته در کنار آموزش‌های مدنی، گفتمان‌های مردم‌سالاری و حکومتداری خوب، تمام مسائل مربوط به انتخابات، اهمیت و نتایج آن و دیگر موارد لازم را برای مردم توضیح داده‌اند اما عدم علاقمندی مردم در روند ثبت‌نام رأی‌دهندگان باعث شده است که آنان این آگای‌دهی را از طریق راه‌اندازی یک کارزار سرعت ببخشند. زیرا به گفتۀ آقای بهداد، چنین حالت‌هایی نیاز به روشنگری و آگاهی‌دهی بیشتر دارد و این روشنگری هم‌چنان ادامه خواهد یافت.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام