مکانی که در گذشته شهرتش زبانزد خاص و عام بود، اکنون تبدیل به جایی پرجنبوجوش برای معتادان شده است. قلعتالغزنین، قلعهیی در ولایت غزنیست که روزانه دهها معتاد برای خرید و فروش مواد مخدر به این مکان سر میزنند.
معتادان این ولایت میگویند که به راحتی انواع مواد نشهیی را به صورت خورده و عمده از این حصار تاریخی به دست میآورند. آنان به سلاموطندار گفتند که بیش از 20 تن در فروش مواد این منطقه دست دارند و نیروهای امنیتی مانع فعالیتهای این افراد نمیشوند. به گفتۀ این معتادان شماری از همین نیروها در حمایت و فروش مواد مخدر این ساحه دست دارند.
جاوید یکی از معتادانی است که برای به دست آوردن مواد به این قلعه هر از گاهی سر میزند. او چند بار اعتیاد را ترک کرده اما به دلایلی از جمله بیکاری، برخورد بد خانواده و اجتماع، بیتوجهی دولت و وافربودن مواد دوباره به اعتیاد رو آورده است. جاوید میگوید که نیروهای امنیتی با فروشندهگان مواد مخدر کاری ندارند.
به گفتۀ او برخی از این نیروها به این قلعه سری میزنند و پول، مبایل و دیگر لوازم معتادان را با خود میبرند و یا هم از معتادان برای ایجاد مواضع امنیتی در کنار پاسگاهها کار میگیرند.
غزنی ولایتی است که مواد مخدر در آن کشت نمیشود، اما در چنین ولایتی چهگونه انواع این مواد با عبور از سدهای امنیتی در قلب شهر پیدا میشود؟. با تلاشهای بسیار توانستم پاسخی این پرسشها را از یکی این فروشندهگان در یابم.
او که از گفتن نامش خودداری کرد گفت، برای انتقال مواد مخدر به پاسگاههای امنیتی رشوه میدهند و برای این کار از کودکان و خانمها استفاده میکنند. این فروشندۀ مواد افزود که بازار چرس، پودر، هیرویین و شیشه در غزنی گرم است و آنها پول زیادی را از این راه به جیب میزنند.
امینالله امرخیل، فرمانده پولیس این ولایت نیز رشوهستانی و همکاری برخی از نیروهای امنیتی با قاچاقچیان مواد مخدر را تأیید کرد و گفت، به تازهگی اطلاعاتی را به دست آورده اند که بر بنیاد آنها شماری از نیروهای امنیتی در واردکردن مواد به داخل شهر دست دارند. آقای امرخیل میگوید که برنامهیی را برای جلوگیری از واردات مواد مخدر به غزنی و خرید و فروش این مواد در قلعۀ غزنین روی دست دارند.
او همچنان گفت که استفاده از افراد معتاد به عنوان کارگران بدونمزد از سوی شماری از نیروهای امنیتی غیرقانونی است و آنان با عاملان چنین فضیههایی برخورد تندی خواهند داشت.
نصرالله نعیمی، مسؤول مرکز تداوی معتادان مواد مخدر غزنی نیز از افزایش شمار معتادان این ولایت خبر میدهد. آقای نعیمی گفت که به دلیل فراوانی مواد در سطح شهر تداویهای آنان در بیشتر موارد بینتیجه بوده است و بیمارانی که وضعیتشان در حال بهبود بوده دوباره به اعتیاد رو آورده اند. با این حال او گفت که تا کنون 3500 معتاد در این مرکز تداوی شده اند و 50 تن دیگر را به تازهگی به این مرکز انتقال داده اند.
نعیمی دربارۀ قاچاقچیان مواد مخدر گفت که حتا کارمندان آنان نیز از سوی این افراد تهدید میشوند.
قدمت قلعۀ غزنین که اکنون به قلعتالغزنین مشهور شده به سالهای قبل از میلاد برمیگردد. این قلعه در دورهای مختلف به عنوان مکانی کلیدی استفاده میشده است.
یعقوبلیث صفاری از این قلعه در سالهای 257 ـ 259 به عنوان پایگاه نظامی استفاده میکرده است. قلعتالغزنین در زمان مسعود سوم، یکی از سلاطین غزنویها نیز به عنوان پایگاهی نظامی بوده و در زمان جنگ افغانستان و انگلیس نیز مورد استفاده نظامی قرار گرفته است.