شماری از فعالان مدنی و شهروندان کابل در یک نشست اعتراضی امروز (سهشنبه) خواهان تطبیق طرح توتاپ (انتقال برق از ترکمنستان به افغانستان) از مسیر بامیان شدند.
این معترضان میگویند که از یکونیم سال به اینسو تلاش دارند تا این خط انتقال انرژی از مسیر ولایتهای مرکزی بگذرد، اما حکومت تمام خواستههای آنان را نادیده گرفته و بر تطبیق این طرح از مسیر سالنگ اصرار دارد.
معترضان میافزایند که حکومت بررسیهای شرکتهای خارجی را نادیده گرفته است. شرکت فیشنر آلمانی که مسؤولیت طرح جامع اعماری/ماستر پلان ۲۰ سالۀ برق افغانستان را به عهده داشت، سه سال پیش پس از یک بررسی، مسیر بامیان را نسبت به مسیر سالنگ ترجیح داده بود. بر پایۀ این بررسی بامیان به خاطر داشتن معدن ذغال سنگ دره صوف بیشتر میتواند از این طرح مستفید شود و این مسیر نسبت به سالنگ که هرازگاهی با تهدیدات برف کوچ و زلزله روبهروست، مصونتر است.
اما مسؤولان وزارت انرژی و آب مسیر سالنگ را به دلیل کوتاهبودن نسبت به مسیر بامیان ترجیح میدهند و میگویند که اگر این خط انرژی از مسیر سالنگ بگذرد، زمان کمتری را در بر گرفته و در هزینۀ آن ۲۱ تا ۳۴ میلیون دالر پسانداز میشود.
معترضان هشدار میدهند که اگر حکومت تا روز پنجشنبه (16 ثور/اردیبهشت) مسیر این طرح را تغییر ندهد، آنان از تمام گزینهها از اعتراضات مسالمتآمیز گرفته تا ترک کرسیهای دولتی استقاده میکنند .
احمد بهزاد، نمایندۀ مردم هرات در مجلس در این نشست میگوید که حکومت نباید بیشتر از این در برابر خواست مردم پاسخ رد دهد.
اما علیاحمد عثمانی، سخنگوی وزارت انرژی و برق در نشستی جداگانه امروز گفت که این طرح بر مبنای ماستر پلان حکومت ساخته شده و بر همین اساس از مسیر سالنگ عبور خواهد کرد. به گفتۀ وزیر انرزی و برق کشور تطبیق این پروژه از مسیر بامیان و دایکندی غیرممکن است.
آقای عثمانی میگوید که در صورت انتقال این خط انرژی از بامیان و دایکندی بیش از 12 ولایت متضرر میشوند و در صورتی که تا پایان سال جاری میلادی کار این پروژه آغاز نشود، جاپان از سهمش برای کمک به تطبیق این پروژه که 12 میلیون دالر است، انصراف میدهد.