صندوق حمایت از ادبیات کودک امروز (شنبه) در وزارت اطلاعات و فرهنگ در کابل ایجاد شد. قرار است از کمکها به این صندوق در رشد ادبیات کودکان و نوجوانان افغانستان استفاده شود.
اجمل تورمان، یکی از مسؤولان صندوق حمایت از ادبیات کودک در مراسم گشایش این صندوق میگوید، آنان چهار سال است که برای کودکان در بخشهای قصهنویسی، شعر و مقاله فعالیت میکنند. او از حکومت میخواهد که مضمونی را برای رشد ادبیات کودکان و نوجوانان در نصاب آموزشی کشور جا دهد.
عبدالباری جهانی، وزیر اطلاعات و فرهنگ نیز در این مراسم میگوید که تا حال هیچ کار قابل توجهی برای رشد ادبیات کودکان افغانستان صورت نگرفته است. آقای جهانی میگوید که سالهای اخیر داستان و شعر پیشرفتهایی داشته، اما ادبیات زنان و کودکان کمتر شاهد توجه بوده است.
مجیب مهرداد، سخنگوی وزارت معارف/آموزش و پرورش کشور نیز افغانستان را یکی از کشورهایی میداند که فضایی مناسب برای ادبیات کودکانه در آن موجود نیست.
اسدالله غضنفر، مشاور فرهنگی رییس جمهور در این مراسم میگوید که جامعه زمانی رشد میکند که خانوادهها به کودکانشان ارزش دهند. او تأکید میکند که باید تلاشها برای رشد ادبیات کودکان در کشور، به امری عمومی تبدیل شود.
کودکان و نوجوانان به سبب گنجایشهای شناختی و ویژهگیهای رشدی خود آمادهگی پذیرش متنهای سنگین را ندارند و به متنهایی نیاز دارند که پاسخگوی دورۀ رشد آنها باشد.
کودکان خردسال به متنهایی آهنگین و کوتاه مانند لالاییها و ترانه – متلها و ترانههای آهنگین واکنش بیشتری نشان میدهند. هرچه گروه سنی مخاطبان بالاتر برود، آنها کمکم میتوانند داستانهایی را با واژهگان بیشتر بشنوند. ویژهگی دیگر ادبیات کودک و نوجوان در این است که با سطح سواد کودکان پیوند دارد. کودک نوآموز تنها میتواند متنهای ساده را بخواند و بفهمد. هرچه سواد او بیشتر میشود، متنهایی با دایرۀ واژهگانی گستردهتر را درک میکند.
همچنان کودکانی که به مرز نوجوانی و پس از آن میرسند میتوانند رمانهای متناسب با نیازهای خود را مطالعه کنند. امروزه این رمانها اغلب در قالب فانتزیها یا داستانهای علمی و تخیلی منتشر میشوند.