سازمان جهانی بهداشت میگوید که به گونۀ تخمینی، سالانه 20 هزار مورد بیماری سرطان در افغانستان تشخیص میشود که از این میان، 7 هزار مورد آن سرطان پستان است.
مقامهای این سازمان در افغانستان همچنان میگویند که این آمار دقیق نیست و امکان بیشتر بودن آن وجود دارد.
دکتر ریچارد پیپر، نمایندۀ سازمان جهانی بهداشت در افغانستان امروز (چهارشنبه) در نشستی به مناسبت «کمپین دادخواهی برای پیشگری و کنترل سرطان پستان» گفت که سرطان پستان در افغانستان نسبت به دو دهۀ اخیر دوبرابر افزایش یافته است.
فیروزالدین فیروز، وزیر صحت میگوید که عدم آگاهی و شناسایی دیرهنگام سرطان پستان در افغانستان باعث شده تا بانوانی که به این بیماری مبتلا بوده اند، جانشان را از دست بدهند.
آقای فیروز میگوید که وزارت صحت دو برنامه را برای پیشگیری از سرطان پستان در افغانستان روی دست گرفته است؛ کمپین آگاهیدهی همهگانی و بالابردن ظرفیت کارمندان بخش بهداشت برای شناسایی درست این بیماری.
از سوی دیگر، اشتراککنندهگان این نشست با تأکید بر ایجاد درمانگاههای ویژه برای شناسایی سرطان، میگویند که نبود چنین درمانگاههایی باعث شده که مردم برای تشخیص و درمان بیماریهای سرطانی به خارج از کشور بروند.
فاطمه بختیار که از بیش از یک سال بدینسو به بیماری سرطان پستان مبتلا است، میگوید که پزشکان در افغانستان نتوانسته بیماری او را تشخیص دهند و او مجبور شده برای شناسایی بیماریاش به خارج از کشور برود.
خانم بختیار از وزارت صحت کشور میخواهد تا از طریق رسانهها و مرکزهای درمانی، برای زنان دربارۀ سرطان پستان معلومات بدهد. او همچنان از بانوان کشور میخواهد تا در صورت پیدا شدن نشانههای این بیماری در وجودشان، به پزشک مراجعه کنند.
بر بنیاد آمارهای سازمان ملل، بیش از سه میلیون تن در سال 2012 میلادی در سراسر جهان به بیماری سرطان مبتلا بوده اند و از این میان، بیش از یک میلیون مورد آن سرطان پستان بوده است.
سرطان پستان یکی از شایعترین انواع سرطان در میان زنان است و بیشتر دامنگیر زنانی میشود که بیش از 45 سال سن دارند. علایم این بیماری، وجود برآمدهگی یا ضخیم شدن پستان یا زیر بغل، تغییر اندازه یا شکل آن در فرد بالغ، ترشح مایعی از نوک پستان، تغییر رنگ یا بافت نوک پستان یا هالۀ اطراف آن و فرورفتهگی، چروکیدهگی یا جوش در پوست پستان اند.