رییس اجرایی در تاجیکستان چه می‌کند؟

عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت وحدت ملی که برای شرکت در همایش بین‌المللی «آب برای حیات» در یک سفر رسمی دو روزه به تاجیکستان رفته، در روز نخست این سفر با رییس جمهور و نخست‌وزیر این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد.

بر بنیاد خبرنامه‌یی که از سوی دفتر رسانه‌های ریاست اجرایی افغانستان به نشر رسیده، در این دیدارها دو طرف بر سر همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های سیاست، امنیت، اقتصاد، اجتماع و معارف با هم گفت‌وگو کرده اند.

امام علی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان با اعلام حمایت از سیاست‌های حکومت وحدت ملی در افغانستان، گفت که تاجیکستان آماده است تا روابطش را با کشورهای منطقه و جهان، به خصوص افغانستان، گسترش دهد. آقای رحمان افزود که تا کنون بیش از ۷۰ سند در عرصه‌های مختلف میان دو کشور به امضا رسیده که این بیانگر اهمیت روابط این دو کشور است.

رییس اجرایی حکومت وحدت ملی افغانستان هدف از سفرش به تاجیکستان را گسترش روابط افغانستان با تاجیکستان خواند گفت که اساس و بنیاد روابط نیک میان دو کشور وجود دارد و ما تلاش می‌کنیم این روابط‌ را در عرصه‌های مختلف توسعه و گسترش دهیم.

بر بنیاد گفته‌های ریاست اجرایی، در این سفر موضوع امنیت، گسترش ناامنی‌ها در شمال افغانستان و مبارزه با مواد مخدر در محور بحث رییس اجرایی با رییس جمهور و نخست‌وزیر تاجیکستان قرار داشته است.

آقای عبدالله تهدیدهای امنیتی و گسترش جنگ‌ها در افغانستان را چالشی عمده خواند و گفت که با فرارسیدن فصل جنگ و آغاز بهار، ناامنی‌ها در افغانستان افزایش یافته و دامنۀ این ناامنی‌ها به شمال کشور نیز سرایت کرده است. اما او گفت که دولت افغانستان وضعیت امنیتی کشور را در کنترول دارد و طالبان به رغم تلاش برای تصرف مناطق، ناکام شده اند.

رییس جمهور تاجیکستان نیز ناامنی‌ها در شمال افغانستان را برای کشورش نگران‌کننده خواند و بر همکاری‌های امنیتی مشترک در مبارزه با تروریسم و تهدیدهای مشترک تأکید کرد. خبرنامۀ ریاست اجرایی به نقل از آقای رحمان نوشته است: «امنیت افغانستان، امنیت تاجیکستان است و کشورش آماده است افغانستان را در استقرار صلح و ثبات و مبارزه با تروریسم، قاچاق مواد مخدر و جنایت‌های سازمان‌یافته کمک کند».

روابط منطقه‌یی

رییس اجرایی افغانستان با اشاره به سیاست تنش‌زدایی افغانستان در منطقه گفت که افغانستان تلاش می‌کند روابط خود با کشورهای منطقه، از جمله پاکستان را بهبود بخشد و کشورها را تشویق کند تا دیگر از تروریسم به عنوان ابزاری برای پیش‌برد سیاست خارجی‌شان استفاده نکنند.

آقای عبدالله هم‌چنان گفت که افغانستان به اصل همکاری منطقه‌یی اهمیت قایل است و انتقال انرژی و اعمار خط آهن در سطح منطقه، از گام‌های اساسی در این راستا اند.

عبدالله دربارۀ مذاکرات صلح با طالبان گفت که تلاش‌ها در این زمینه ادامه دارند، اما تا کنون این تلاش‌ها به «نتایج ملموسی» دست نیافته و پیشرفتی قابل ملاحظه در روند گفت‌وگوهای صلح صورت نگرفته است.

رییس جمهور تاجیکستان در ادامه گفت که کشورش آماده است برای رشد منطقه‌یی، روی زیرساخت‌ها، به ویژه ایجاد شاهراه‌ها میان افغانستان و تاجیکستان، سرمایه‌گذاری کند.

آقای رحمان هم‌چنان گفت که تاجیکستان به انتقال برق به افغانستان ادامه می‌دهد و با تکمیل‌شدن برنامه‌های هر دو کشور در این زمینه، نیازمندی‌های انرژی و برق افغانستان رفع می‌گردد. او ابراز امیدواری کرد که زمینۀ انتقال گاز افغانستان به تاجیکستان نیز فراهم شود.

امام علی رحمان تأکید کرد که برای تأمین صلح و ثبات و رفاه منطقه‌یی هر چه زودتر باید برنامۀ «کاسا یک‌هزار» عملی شود و برنامۀ امتداد خط آهن میان کشورهای منطقه و افغانستان نهایی و تطبیق گردد.

آقای رحمان افزود که کشورش در عرصۀ آموزش متخصصان افغانستان را یاری می‌کند و تا کنون ۲۵۰ بورس تحصیلی برای افغانستان فراهم ساخته و این روند در سال‌های آینده افزایش خواهد یافت.

هم‌چنان قاهر رسول‌زاده، نخست‌وزیر تاجیکستان در دیدار با رییس اجرایی گفت که کشورش به اصل همکاری‌های منطقه‌یی و گسترش روابط نیک با افغانستان باورمند است.

آقای رسول‌زاده افزود که تاجیکستان به فعال‌سازی راه ترانزیتی میان کشورهای افغانستان و پاکستان علاقه‌مند است. به گفتۀ او، تبادل کالا و نقل و انتقال آزاد بازرگانی در این منطقه، باعث رشد و ترقی و تأمین صلح و ثبات می‌شود.

تفاهم‌نامۀ همکاری‌های دوجانبه

در پایان نشست رییس اجرایی با نخست‌وزیر تاجیکستان، وزیران خارجۀ افغانستان و تاجیکستان (صلاح‌الدین ربانی و سراج‌الدین اصلوف) تفاهم‌نامۀ همکاری میان وزارت‌های خارجۀ هر دو کشور را امضا کردند.

دکتر عبدالله گفت که مقام‌های دو کشور ضمن امضای این تفاهم‌نامه، تفاهم‌نامه‌های دیگری را نیز در وقت مناسب نهایی و امضا می‌کنند.

ریيس اجرایی هم‌چنان گفت که موافقت‌نامۀ همکاری در عرصۀ تکنولوژی و مخابرات نیز به زودی میان دو کشور به امضا می‌رسد و این زمینۀ کار مشترک مؤثرتر را میان دو کشور فراهم خواهد ساخت.

نخست‌وزیر تاجیکستان نیز امضای تفاهم‌نامۀ همکاری‌ها میان وزارت‌های خارجۀ دو کشور را برای تقویت هرچه بیشتر روابط به افغانستان و تاجیکستان مؤثر خواند.

ایجاد کمیتۀ بین‌الحکومتی

در دیدار عبدالله با رییس جمهور تاجیکستان، آقای رحمان خواهان ایجاد یک کمیتۀ مشترک «بین‌الحکومتی» شد تا تعهداتی را که دو طرف بر سر آن‌ها به توافق رسیده‌اند، هرچه زودتر عملی کند. رییس جمهور تاجیکستان هم‌چنان گفت که این کمیته برای بهبود روابط در عرصه‌های مختلف کار کند.

رییس اجرایی افغانستان نیز گفت که این کمیته به زودی تشکیل می‌شود تا روی برنامه‌های مشترک دو کشور کار کند.

قرار است آقای عبدالله در این سفر در همایش بین‌المللی «آب برای حیات» نیز شرکت کند. این همایش بزرگ از ۹ تا ۱۱ جون در شهر دوشنبه برگزار می‌شود و قرار است در آن نمایندگان حدود صد کشور و نزدیک به ۳۰ سازمان بین‌المللی شرکت کنند.

هم‌چنان انتظار می‌رود بان کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل نیز در این همایش شرکت و سخنرانی کند. هدف اصلی این همایش، ارزیابی نتایج برنامه‌های ده‌سالۀ «آب برای حیات» (۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵) است که سازمان ملل متحد یک‌دهه پیش با پیش‌نهاد دولت تاجیکستان اعلام کرده بود.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام