روضۀ مبارک در بلخ یکی از نمادهای مشهور مذهبی و تاریخی افغانستان است. این مکان در تمامی فصلهای سال میزبان شهروندان از گوشه و کنار کشور است. کبوتران سفید روضه، یکی از زیباییهای بینظیر در آسمان نیلگون شهر مزارشریف است و مردمان برای برآورده شدن حاجاتشان، برای این کبوتران آب و دانه میریزند.
این کبوتران در ارتفاع کم و گاهی با پیچ و تاب در آسمان پاک روضه میچرخند و برای تماشاچیان و بازدیدکنندهگان دلبری میکنند.
پس از همهگیری ویروس کرونا و قرنطینهشدن مزار شریف، دیگر کسی به این کبوتران آب و دانه نریخت و شماری از آنان، یکی پی دیگر از گرسنه جان دادند.
قیوم انصاری، مسئول فرهنگی روضه به سلاموطندار میگوید که کبوتران سفید روضه مبارک که شهرت جهانی دارند، به دلیل منع ورود زایرین در محوطه روضه و نریختن آب و دانه، مردهاند. به گفته او، در این مدت نزدیک به هزار کبوتر از گرسنهگی جان دادهاند.
او با وجود اینکه مسئول فرهنگی این مکان تاریخی و مذهبی است، میگوید، در صورتی که قرنطینه ادامه یابد و مردمان به این مکان نیایند، تمامی کبوتران تلف خواهند شد.
احمد نوید، یکی از فروشندهگان آب و دانۀ کبوتران در روضه مبارک میگوید، تماشاچیان روضه برای کبوتران دانه میخریدند و با شیوع ویروس کرونا، دیگر کسی برای خرید دانه نزد او نیامد.
به گفته او، سالانه مبلغ دوازده لک و پنجاههزار افغانی این مکان به اجاره داده میشود و این پول به حساب دولت میرود.
منیر فرهاد، سخنگوی والی بلخ به سلاموطندار میگوید، درخواست رسمی در پیوند به مرگومیر کبوتران به مقام ولایت نرسیده است. او میگوید، در صورتی که مسئولان روضه برای دریافت غذای کبوتران درخواست رسمی بفرستند، ما آنان را در قسمت تهیۀ آب و دانه همکاری میکنیم.
مسئولان روضه مبارک در بلخ میگویند، کبوتران بال سفید از 4 قرن به اینسو در این محوطه زیست میکنند و شمارشان به ده هزار بال میرسد.