با وجود پیشرفتهای چشمگیر جنبشهای فمنیستی، هنوز حضور زنان در بخشهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در سراسر جهان در مقایسه با مردان کمرنگ است.
از میان تمام کشورهای جهان، مدیریت 17 کشور دست زنان است. 18 درصد زنان در این کشورها به کرسیهای وزارت رسیدهاند و مجموعاً 34 درصد پارلمانهای کشورها را زنان پُر کردهاند.
حضور زنان در عرصۀ سیاسی نهتنها که در کشورهای سنتی و مذهبی کم است، بلکه کشورهای پیشرفته و مترقی نیز نتوانستهاند بستر خوبی برای حضور آنان مهیا کنند.
در این مطلب تلاش کردهایم به بهانۀ هشتم مارچ، روز همبستگی زنان جهان شماری از زنانی که به کرسیهای نسبتاً مهمی در کشورهای محافظهکار دست یافتهاند را معرفی کنیم.
حلیمه یعقوب
حلیمه یعقوب، نخستین رئیس جمهور زن مسلمان در سنگاپور است. خانم یعقوب قبل از این به حیث رئیس پارلمان سنگاپور کار میکرد. او از دانشگاه سنگاپور مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد حقوق را به دست آورده است.
حلیمه یعقوب فعالیت شغلیاش را از سال 1978 در کنگرۀ ملی اتحادیۀ تجارت سنگاپور آغاز کرد و در سال 2001 عملاً وارد میدان سیاست شد.
شیخ حسینه
شیخ حسینه وازد، دهمین نخستوزیر بنگلهدیش است. او از 2009 به اینسو مسئولیت نخستوزیری را برعهده دارد و یگانه نخستوزیر بنگلهدیشیست که به مدت 11 سال در قدرت باقی مانده است.
شیخ حسینۀ 71 ساله، دختر شیخ مجیبالرحمن، نخستین رئیس جمهور بنگلهدیش است.
شاهدخت ریما
عربستان سعودی در اوایل جنوری 2019 برای اولین بار زنی را به حیث سفیر این کشور در آمریکا تعیین کرد. شاهدخت ریما که 44 سال عمر دارد، نخستین سفیر زن عربستان است.
شاهدخت ریما چندین سال در ایالات متحده، زمانی که پدرش بندربنسلطانآلسعود، سفیر عربستان در آمریکا بود، زندگی کرده است. او مدرک تحصیلیاش را از دانشگاه جورج واشنگتن به دست آورده است.
عادله راز
عادله راز، نخستین زنیست که کرسی نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل را به دست آورده است. خانم راز متولد ولایت پکتیکا است و در رشتۀ حقوق و دپلوماسی از دانشگاه تقتس ایالات متحده مدرک تحصیلی دارد.
او در سمتهایی چون مدیر ارتباطات و معاون دفتر سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل برای گزارشدهی از خشونتها علیه زنان و معین همکاریهای اقتصادی وزارت خارجه کار کرده است.
رشیده طیب
رشیده طیب زنی فلسطینیست که به عنوان نمایندۀ دموکراتها از ایالت میشیگانِ ایالات متحده به سنای این کشور راه یافت. او گفته بود که برای آغاز این مسئولیت با لباس فلسطینیاش سوگند یاد خواهد کرد.
بر اساس دادههای مجمع جهانی اقتصاد، جهان در سال 2018 بزرگترین شکاف جنسیتی را تجربه کرده است. بر بنیاد این دادهها این شکاف در سیاست به 77 درصد، اقتصاد 41.9 درصد، دستیابی به امکانات آموزشی 44 درصد و صحت به 4.6 درصد میرسد.
در همین زمینه