روابط دست سازمان‌هاست؛ فریب توییت ترامپ را نخورید

دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا روز گذشته در نخستین پیام توییتری خود در سال نو میلادی، پاکستان را آماج حملات لفظی قرار داد و گفت: «آمریکا کورکورانه بیش از ۳۳ میلیارد دالر در طول ۱۵ سال اخیر به پاکستان کمک کرده است، در حالی که آن‌ها چیزی جز دروغ و فریب به ما تحویل نداده و رهبران ما را احمق پنداشته‌اند.» او در ادامه اضافه کرد: «آن‌ها [پاکستان] به تروریست‌هایی که ما در افغانستان به دنبال‌شان هستیم، پناه داده‌اند!»

چنین واکنشی در برابر پاکستان از سوی مرد درجه یک آمریکا بی‌سابقه بوده است. این اظهار نظر موجب شد تا اسلام‌آباد سفیر واشنگتن را احضار کند و همچنان خواجه محمد آصف، وزیر خارجۀ پاکستان در پاسخ به این پیام گفت: «جواب ترامپ را خواهیم داد، اما نه در شبکه‌های اجتماعی.»

با این که این پیام و واکنش‌ها به آن حکایت از اوج تیره‌گی روابط آمریکا و پاکستان دارد، اما به باور آگاهان در افغانستان روابط واشنگتن-اسلام‌آباد را سازمان‌های استخباراتی دو کشور تأمین می‌کنند، نه پیام‌های توییتری. به گفتۀ آنان، موقعیت و ارتباط پاکستان با کشورهای منطقه سبب می‌شود که آمریکا از فشار زیاد بالای این کشور خودداری کند.

جاوید کوهستانی، آگاه نظامی می‌گوید، از دید سازمان‌های استخباراتی آمریکا و پاکستان، این دو کشور هیچ گونه اختلاف نظری ندارند. آقای کوهستانی می‌افزاید، بریتانیا یکی از حامیان پاکستان در روابط این کشور با آمریکا است و برای حفظ مناسبات اسلام‌آباد و واشنگتن تلاش می‌کند.

کوهستانی می‌گوید که توییت اخیر ترامپ بیشتر جنبه فردی دارد، رییس جمهور آمریکا، مردی فاقد تمرکز است. به گفتۀ او، چنین عملکردهایی برای کنترل افکار عمومی انجام می‌شود.

اما کابل‌خان تدبیر، یکی دیگر از کارشناسان نظامی به این باور است که صحبت‌های رییس جمهور آمریکا در آینده اقدامات عملی‌یی را در پی خواهد داشت. به گفتۀ آقای تدبیر، موضع افغانستان در قبال پاکستان سبب شده تا آمریکا بر این کشور فشار بیاورد.

در این میان اما حکومت افغانستان ادعا دارد که تیره‌گی روابط اسلام‌آباد-واشنگتن برخاسته از سیاست‌های کابل است.

شاه‌حسین مرتضوی، سرپرست دفتر سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در ویدیویی که به رسانه‌ها فرستاده، حملۀ لفظی ترامپ را نشان‌دهندۀ سیاست خارجی فعال افغانستان دانسته است.

حکومت افغانستان پس از روی کار آمدن محمداشرف غنی، تلاش‌هایی را برای بهبود روابط دو کشور انجام داد و این تلاش‌ها حتا موجب شد مقام‌های دو کشور بارها به هم‌دیگر سر بزنند، اما پس از این که پاکستان به وعده‌هایش به افغانستان عمل نکرد، این روابط به تیره‌گی گرایید و هنوز این روابط بهبود نیافته است.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام