نعمتالله ابراهیمی پژوهشگر انستیتوت مطالعات استراتیژیک افغانستان میگوید که گروههای تندرو با استفاده از فضای ایجاد شده در شبکههای اجتماعی در پی سربازگیری و ترویج سیاستهای خشونتآمیز هستند. آقای ابراهیمی با اشاره به پژوهش تازۀ انستیتوت مطالعات استراتیژیک در این باره میگوید که طالبان، داعش، حزبالتحریر و جمعیت اصلاح از گروههای تندرو فعال در شبکههای اجتماعی هستند.
انستیتوت مطالعات استراتیژیک دربارۀ «رسانههای اجتماعی و بیان روایتهای افراطی در افغانستان» پژوهشی را از ماه نوامبر سال جاری آغاز کرده است؛ در این پژوهش گفته شده با این که افکار تندروانه در میان تمامی شهروندان کشور وجود دارد، اما رسانههای اجتماعی تبدیل به پایگاههای تبلیغی اندیشههای افراطی و مراکز سربازگیری گروههای دهشتافگن شده است.
آقای ابراهیمی میگوید که گروههای تندرو در شبکههای اجتماعی در بخش فعالیتهای مذهبی خود دو رویکرد را پیش گرفته اند؛ با استفاده از رویکرد صلحجویانه، در پی تخریب آرام و مخفیانۀ نظام فرهنگی کشورند و با استفاده از رویکردی ستیزهجویانه، به دنبال فروپاشی نظام سیاسی در کشور هستند.
پژوهشگران انستیتوت مطالعات استراتیژیک افغانستان میگویند که یکی از اهداف عمدۀ گروههای دهشتافگن و تروریست در کشور، گسترش دامنۀ اختلافات قومی در میان مردم افغانستان است. محمد عرفانی یکی از پژوهشگران این انستیتوت میگوید که در برخی از پیامهایی که به نام دستورات دینی در میان مردم نشر میشود، بسیاری از حملات تروریستی، عملیاتهای انتحاری و ستیز با خارجیها توجیه میشود؛ شماری از علمای کشور به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در تشویق مردم به اعمال خشونت دست دارند.
در بخشی از این پژوهش با اشاره به گرایش انضمامی مردم به افراطیت آمده است که ترانههای ایدیولوژیک گروه طالبان، زنگ مبایل بیشتر شهروندان کشور است.
با تمامی این اوصاف، در بخش پیشنهادهای پژوهش آمده است که جامعۀ مدنی، رهبران مذهبی، استادان دانشگاهها و شخصیتهای برجستۀ کشور در قانونمندساختن استفاده از شبکههای اجتماعی میتوانند به عنوان اهرم فشار بر دولت عمل کنند. همچنان این پژوهشگران از جامعه جهانی میخواهند که حکومت افغانستان را در روند تدوین سیستم مبارزه با افراطیت در رسانههای اجتماعی یاری کنند.