در افغانستان از یکونیم دهه بدینسو حکومت تلاش کرده تا زمینهی آموزشی مناسب را برای شهروندان کشور فراهم سازد. اما با وجود این تلاشها، هنوز هم بسیاری از دانشآموزان در مناطق دوردست یا از امکانات آموزشی محروماند و یا هم نسبت به شهرها، به امکانات بهمراتب کمتری دسترسی دارند. گذشته از این، ناامنی در شماری از مناطق سبب شده که مکتبهای زیادی مسدود شود.
بصیره 22 ساله دانشآموز جوانی است که در ولسوالی دورافتادهی کشک رباط سنگی هرات زندگی میکند. او از نبود زمینهیی مناسب برای آموزشهای مسلکی در مناطق دوردست شکایت دارد و در ضمن، میگوید بیشتر دانشآموزان ولسوالیها بهعلت ضعف اقتصادی نمیتوانند در صنفهای آمادگی کانکور در مراکز شهرها شرکت کنند و بیشتر آنان پس از اتمام صنف دوازدهم، ترک تحصیل میکنند.
با این حال، بانو بصیره به آیندهاش امیدوار است، چرا که از مدت شش ماه بدینسو او در صنفهای آمادگی کانکور که از سوی مؤسسهی شبکهی نهادهای جامعهی مدنی افغانستان در ولسوالی کشک رباط راهاندازی شده، آموزش میبیند.
بصیره در کنار فراگیری آموزشهای تقویتی کانکور، با شماری از همسایهها و اعضای خانوادهاش نیز در زمینهی آموزش کمک میکند. او از این بابت خوشحال به نظر میرسد.
البته این تنها بصیره نیست که صنفهای آمادگی کانکور را در کشک رباط سنگی، یکی از ولسوالیهای دوردست و نسبتن ناامن هرات- فرا گرفته است؛ بلکه بیش از 120 جوان دختر و پسر دیگر نیز در صنفهای تقویتی کانکور آموزش دیدند و همچنان به خانواده و نزدیکانشان تدریس میکنند.
انیسگل نوری بانوی جوان دیگری است که در ولسوالی مذکور زندگی میکند. وی در کنار دنبالکردن صنفهای تقویتی کانکور، زبان انگلیسی و پشتو را نیز بهخوبی فرا گرفته است.
انیسگل علاوه بر اینکه دستیار استاد در صنف است، در خانهاش نیز صنفهای آموزش زبان را برای خانواده و نزدیکانش دایر کرده است.
محمدکاظم جوان دیگری در ولسوالی کشک رباط سنگی است که امسال از صنف دوازدهم مکتب فارغ شده و اکنون برای آزمون کانکور آمادگی میگیرد. وی در کنار اینکه مضامین ساینسی را بهدرستی آموزش دیده است، میتواند مشکلات درسی دیگر دوستان و نزدیکان خود را نیز حل کند.
شماری از آموزگارانی که مضامین ساینسی، انگلیسی و کمپیوتر را برای دانشآموزان ولسوالی رباط سنگی آموزش میدهند، از پیشرفت شاگردان خرسندند و میگویند دانشآموزان در کنار فراگیری درسهای آمادگی کانکور، برای محیط و منطقهشان نیز سودمند واقع شدهاند.
انجنیر فیروز و غلام جیلانی دو تن از این آموزگاران میگویند ما شاگردانی داشتیم که نه از کمپیوتر و نه از دیگر مضمونها چیزی میدانستند، در حالیکه اکنون آنها در این زمینهها پیشرفت قابل توجهی کردهاند.
با اینهمه، حمیدرضا ظاهر عضو شبکهی جامعهی مدنی افغانستان و نظارتکنندهی صنفهای تقویتی کانکور در ولسوالی رباط سنگی هرات، هدف از راهاندازی این برنامهی آموزشی را کمک به دانشآموزانی میداند که بنا بر وجود مشکلاتی نمیتوانند به شهر بروند و از خدمات آموزشی بهرهمند شوند.
جواد عمید مسؤول شبکهی نهادهای جامعهی مدنی افغانستان در هرات، نیز میگوید که آنان تلاش دارند تا با برگزاری این برنامههای آموزشی در مناطق دوردست، کسانی را که از امکانهای آموزش مسلکی محروماند آموزش بدهند و زمینهی ورود آنها به تحصیلات عالی را فراهم سازند.
مؤسسهی شبکهی نهادهای جامعهی مدنی افغانستان قرار است سال آینده این برنامههای آموزشی را برای دانشآموزان شهرک تورغندی این ولسوالی راهاندازی کند.