محمدسرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری انتخابات را یک عنصر بنیادی در روند دولتسازی میداند و میگوید که این روند باید تداوم یابد و تقویت شود و نباید حتی مسألۀ مهمی مانند صلح سبب توقف دولتسازی شود.
معاون دوم ریاست جمهوری که امروز در مراسم یادبود از بیستوچهارمین سالروز کشتهشدن عبدالعلی مزاری«شهید وحدت ملی» در ارگ برگزار شد سخن میزد میگوید، اکنون کسانی شعار میدهند که دستیابی به صلح باید در اولویت قرار گیرد و برای تحقق این روند باید از انتخابات صرف نظر کرد.
آقای دانش این اندیشه را یک اندیشۀ سطحی و برخاسته از«تخیلات زودگذر و ناشی از منافع مقطعی برخی از سیاستگران» میخواند.
معاون دوم رئیس جمهور تأکید کرده میگوید، اگر انتخابات ریاست جمهوری سال 1398 خورشیدی به بهانۀ صلح کنار گذاشته شود، روند دولتسازی در افغانستان متوقف خواهد شد و در این صورت نباید انتظار هیچگونه ثبات و صلح پایدار را کشید.
آقای دانش همچنان میگوید که حکومت وحدت ملی میکوشد تا انتخابات در زمان تعیینشدۀ آن برگزاری شود«این خواست مردم افغانستان است و نباید هیچ مسألۀ دیگری مانع تحقق این خواست شود و گرنه با توقف روند انتخابات یکبار دیگر کشور ما به عقب خواهد رفت و دستاوردهای 18 سالۀ مردم افغانستان را از دست خواهیم داد.»
محمداشرف غنی، رئیس جمهور کشور نیز برگزاری انتخابات را بر بنیاد قانون«حتمی و ضروری» میخواند.
آقای غنی در بخشی از سخنانش میگوید که در حالحاضر صلح به یک گفتمان مسلط مبدل شده و پس از تلاشهای فراوان این روند از حاشیه به متن آمده است« آمادگی برای صلح از امروز شروع نشده است. یک پروسه دوامدار مشورتی از طرف حکومت وحدت ملی سبب شد تا به این مرحله مهم دست یابیم.»
در این حال عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی نیز بر برگزاری انتخابات در زمان تعیینشدۀ آن تأکید میکند و میگوید که صلح با عزت و پایدار به معنای نادیده گرفتن و استفادۀ سوء از انتخابات نیست.
آقای عبدالله تأکید کرده میگوید که از هر فرصتی که برای صلح به میان بیاید باید از آن استفاده شود«گفته میشود که طالبان به این موافقت کردهاند که دیگر از گروههای تروریستی پشتبانی نمیکنند و دیگر با آنها ارتباط نمیداشته باشند، اگر این واقعیت داشته باشد، یک بخشی از مشکل افغانستان حل میشود.»
این اظهارات در حالی بیان میشوند که پنجمین دور گفتوگوهای صلح میان نمایندگان آمریکا و طالبان در دوحۀ قطر پس از پانزده روز، دیروز پایان یافت.
در این نشست بر روی پیشنویس بیرونشدن نیروهای آمریکایی از افغانستان و تضمین در کار مبارزه در برابر تروریسم توافق شده است.
در مراسم یادبود از بیستوچهارمین سالروز کشتهشدن عبدالعلی مزاری، رهبر پیشین حزب وحدت اسلامی رهبران حکومت وحدت ملی و سیاستگران کارنامههای او را ستایش کردند.