حامد کرزی رئیس جمهور پیشین، در سال 1391 طی حکم شماره 4762، 80/172 جریب زمین را غرض اعمار یک گورستان به مردم سمنگان بخشید. این بخشایش رئیس جمهور، آن هم بدون درنظرگرفتن محل احداث گورستان، سبب کشاکش و جنجال‌های دنباله‌دار در میان دو گروه از ساکنان روستاهای خرم، سارباغ، رویی و دوآب شهر ایبک مرکز سمنگان شد.

گروه نخست می‌گویند که رئیس جمهور در حکم‌اش محل احداث گورستان را مشخص نساخته بود و هیچ نهادی حق ندارد زمین‌های آن‌ها را غصب کرده یا به مردم ببخشد. به باور آن‌ها، مسئولان ریاست ارشاد و حج و اوقاف، ادارۀ اراضی و شهرداری سمنگان، بدون تطبیق طی مراحل و با استفاده از حکمی جعلی و کمک یکی از نمایندگان مجلس زمین‌های‌شان را به نام قبرستان تصاحب کرده‌اند.  

حاجی ثمرالدین به نمایندگی مردم دوآب شهر ایبک ادعا ‌می‌کند که این زمین‌ها از مردم دوآب است و سالیان سال است که دهقانان بر روی آن‌ها کشت‌وکار می‌کنند.

این بخش از ساکنان روستای دوآب خود را مالک زمین‌های گورستان دانسته و دولت و شماری از مردم را غاصب می‌شمارند. گروه دوم مدعیان، شماری از باشندگان روستاهای خرم، سارباغ، رویی و دوآب هستند که با ارسال عریضه‌یی به مقام ولایت سمنگان، نوشته‌اند، با این‌که ریاست حج و اوقاف، بر سردر این زمین‌ها لوحۀ گورستان را رسماً نصب کرده، گروهی از غاصبان زمین هر روز مردم را تهدید می‌کنند و قصد دارند، در این زمین شهرک بسازند. در این عریضه، با دستخط، از شخصی به نام «سیدحبیب» نام برده شده است. ظاهراً وی دورادور زمین را قلبه کرده است. سلام‌وطندار خواست تا با سیدحبیب صحبت کند؛ اما موفق به این کار نشد.  

ادارۀ اراضی سمنگان می‌گوید، کسانی که ادعای مالکیت زمین‌های دولتی را دارند، از ارایۀ اسناد مالکیت خودداری می‌کنند؛ زیرا اساساً چنین اسنادی در اختیار ندارند. محمدسردار عثمانی، رئیس ادارۀ اراضی می‌گوید، در ولایت سمنگان زمین‌های زیادی غصب شده، اما زمینی که به قبرستان اختصاص یافته، دولتی است و هیچ‌یک از باشندگان، در این منطقه صاحب زمین نیست که ادعای مالکیت کند.

حدود زمین گورستان در مکتوب شماره 402 مدیریت عمومی اراضی ریاست زراعت، آبیاری و مالداری چنین مشخص شده است: شمال تپه‌های جغلزار دولتی، جنوب سیل‌رو جغلزار، شرق تپه‌های دولتی، غرب زمین‌های دولتی در موقعیت پنج کیلومتری شهر ایبک و شاهراه عمومی کابل ـ مزارشریف، مقابل تپۀ جگه بانده.

در گزارش «هیئت منتخبۀ مقام محترم ولایت» سمنگان نیز این حدود تثبیت شده است. در این گزارش آمده است که زمین دولتی است و از لحاظ نوعیت، بکر و بایر است. بنا به آن‌چه در این گزارش آمده، هر جریب «حضیرۀ عمومی اقوام صدمردۀ شهر ایبک» 2 هزار افغانی قیمت‌گذاری شده است. همچنین در مکتوب شماره 1125 تاریخ 7/12/1391 ریاست اسناد به ریاست ارشاد، حج و اوقاف آمده است که 80/172 جریب زمین گورستان مبلغ 345600 افغانی قیمت‌گذاری شده است.

مولوی صفی‌الله سراجی، رئیس ارشاد، حج و اوقاف ولایت سمنگان می‌گوید، 172 جریب زمینی که به این ریاست تعلق گرفته، از زمین‌های ادارۀ اراضی است؛ اما شخصی، با پیش‌کشیدن اسنادی نامعتبر ادعای مالکیت بر روی 100 جریب از این زمین‌ها را دارد.

چندی پیش، صدیق‌الله عزیزی سخنگوی والی سمنگان گفته بود که طی یک سال گذشته و با ایجاد کمیسیون حل منازعات املاک،‌1500 جریب زمین دولتی از چنگ غاصبان رها شده است. اما پرونده‌هایی چون این، نشان می‌دهد که هنوز هم دولت با مبارزۀ تام و تمام با پدیدۀ غصب زمین فاصلۀ زیادی دارد.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام