شماری از خبرنگاران با انتقاد از بیتوجهی حکومت و نهادهای مدافع خبرنگاران میگویند که آنان به ماشین کار تبدیل شدهاند و مسؤولان رسانهها خلاف قانون کار کشور با خبرنگاران قرارداد میبندند، اما نهادهای مدافع حقوق خبرنگاران تاکنون به این معضل توجه نکردهاند. خبرنگاران میگویند، با این که برخی از آنان کشته، زخمی، لتوکوب و تهدید میشوند، هنوز هم به خاطر اطلاعرسانی برای مردم تلاش میکنند.
نوید بارکزی یکی از خبرنگاران با نگرانی از نبود مصونیت شغلی خبرنگاران میگوید، قراردادهایی که مسؤولان رسانهها با خبرنگاران امضا میکنند، خلاف قانون کار است، اما تاکنون هیچ نهادی به خاطر دفاع از حقوق خبرنگاران و امتیاز اندکشان صدا بلند نکرده است.
اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان، دیدهبان رسانههای آزاد افغانستان (نی) و کمیتۀ مصونیت خبرنگاران نیز میگویند، مسؤولان رسانهها قانونپذیر نیستند و با خبرنگاران ظالمانه برخورد میکنند.
سیده مژگان مصطفوی، معین وزارت اطلاعات و فرهنگ میگوید که مقررۀ طرز تأسیس و فعالیت رسانههای همهگانی خصوصی برای تأمین امنیت و مصونیت کاری خبرنگاران ایجاد شده است، اما خبرنگاران و نهادهای مدافع حقوق خبرنگاران برای عملیشدن آن به گونۀ جدی با این وزارت همکاری نمیکنند. او از نهادهای مدافع خبرنگاران و رسانهگران میخواهد که برای از میان برداشتن این مشکلات، با آنان همکاری کنند.
پیش از این نیز، خبرنگاران از کارکرد نهادهای مدافع رسانهیی شکایت داشتند. آنان برخی از این نهادها را متهم به کارهای پروژهیی کرده و گفته بودند که این نهادها تاکنون برای خبرنگاران کار بنیادییی نکردهاند.