مرگومیر زنان هنگام زایمان در افغانستان گرچه در مقایسه به سالهای گذشته کاهش یافته، اما هنوز هم شماری از زنان باردار در بخشهای دور دست و روستاهای کشور، به علتهای چون عدم دسترسی به مراکز صحی و شفاخانهها، دوری از این مراکز و ناامنیها جانهای خود را از دست میدهند.
کمبود داکتران زن و به کارگیری از روشهای سنتی از دیگر علتهای مرگومیر مادران هنگام زایمان به شمار میروند.
سوسن، سر قابلۀ شفاخانۀ ولایتی جوزجان، ازدواجهای پیش از وقت، افزایش سن، تغذیه ناسالم، رعایتنکردن بهداشت در زمان بارداری، و پایینبودن سطح آگاهی خانوادهها را از علتهای اصلی مرگومیر مادران در هنگام زایمان عنوان میکند.
تورپیکی، یکی از قابلههای شفاخانه ولایتی جوزجان تکمیلکردن دورههای واکسین در زمان باداری و مراجعۀ زنان بادار به مراکز درمانی را برای کاهش مرگومیر مادران اثرگذار میداند.
فاطمه، زنی که فرزندش در شفاخانۀ ولایتی جوزجان به دنیا آمده، بیتوجهی داکتران و قابلهها را از علتهای مرگومیر مادران میخواند.
داکتر فرید عزیزی، معاون صحت عامۀ جوزجان میگوید که در مقایسه به 17 سال پیش مرگومیر مادران هنگام زایمان در این ولایت تا اندازهیی کاهش یافته است. او، دسترسی مردم به مراکز درمانی و ارایه خدمات صحی را از علتهای کاهش مرگومیر زنان هنگام زایمان عنوان میکند.
معاون صحت عامۀ جوزجان اما میپذیرد که به علت ناامنیها در برخی بخشهای این ولایت شماری از زنان باردار نمیتوانند به موقع به مراکز صحی مراجعه کنند که این کار سبب مرگومیر آنان میشود.
با این همه در سالهای پسین مسئولان ریاست صحت عامۀ جوزجان میکوشند با آگاهیدهی به مردم و استخدام قابلههای مسلکی مرگومیر مادران در این ولایت را بیشتر کاهش دهند.
گرازش از رادیو حماسه-ولایت جوزجان