توافق‌نامۀ صلح میان آمریکا و طالبان امضا شد

توافق‌نامۀ صلح میان آمریکا و گروه طالبان امروز (شنبه، دهم حوت) در شهر دوحه، پایتخت قطر، امضا شد. زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان و ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی گروه طالبان توافق‌نامه صلح میان آمریکا و گروه طالبان را امضا کردند.

جزئیات این توافق‌نامه تا هنوز در اختیار رسانه‌ها قرار نگرفته است.

در مراسم امضای توافق صلح، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا به عنوان «شاهد» حضور داشت. در این مراسم که دقایق پیش پایان یافت، نماینده‌گان حدود سی کشور جهان و سازمان‌های بین‌المللی شرکت کرده بودند.

وزیر خارجۀ آمریکا که پیش از امضای این توافق‌نامه در دوحه صحبت می‌کرد، تصریح کرد که طالبان برای قطع رابطۀ‌شان با القاعده و دیگر گروه‌های تروریستی توافق کرده‌اند. پمپئو افزود، در صورتی که طالبان به تعهدات‌شان عمل کنند، آمریکا براساس این توافق‌نامه سربازانش را از افغانستان خارج می‌کند.

او تأکید کرد که افغانستان نباید بار دیگر به خانۀ امن تروریستان بدل شود.

مایک پمپئو از حکومت افغانستان خواست که از تشکیل هیأت گفت‌وگو‌کننده در مذاکرات بین‌الافغانی صلح اطمینان دهد.

ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی گروه طالبان، نیز در این مراسم گفت که این گروه برای برقراری صلح در افغانستان متعهد است. ملا برادر در بخشی از سخنرانی‌اش ابراز امیدواری کرد که پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، صلح در کشور بر گردد.

فراز و فرود مذاکرات

در سرطان سال 1397، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحد آمریکا دستور گفت‌وگوهای مستقیم را به دیپلمات‌های ارشد آن کشور صادر کرد. به این ترتیب تغییر چشم‌گیری در سیاست اداره ترامپ در پیوند به افغانستان رونما شد و از سوی دیگر گروه طالبان به یکی از مهم‌ترین خواست‌های خود که همانا گفت‌وگوی رودررو با آمریکا بود، پاسخ مثبت دریافت کرد.

در ماه سنبله 1397، زلمی خلیل‌زاد به پیش‌نهاد مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا و تأیید ترامپ، مأمور شد تا کشتی صلح را به سرانجام برساند. آقای خلیل‌زاد به تاریخ 20 میزان 97 با نماینده‌گان طالبان در شهر دوحه، پایتخت قطر، نخستین دیدار را برگزار کرد. در نخستین دیدار، هیأت طالبان را شیر محمد عباس استانکزی رهبری می‌کرد. در ماه دلو 1397 ملاعبدالغنی برادر از بنیان‌گذاران تحریک طالبان به عنوان رئیس هیأت گفت‌.گو کننده به قطر رفت.

پس از یک‌سال گفت‌وگو، در ماه سنبله سال 1398 خلیل‌زاد و ملا برادر متن توافق‌نامه را برای امضا آماده کردند. اعضای دفتر سیاسی طالبان در قطر کوله‌بارها را بسته و آماده سفر به سوی واشنگتن بودند که ناگهان ترامپ آب سرد بر عطش آنان ریخت. رئیس جمهور آمریکا با نشر رشته توییت‌های اعلام کرد که به دلیل کشته شدن یک سرباز آمریکایی و 11 شهروند افغانستان در ماه سنبله 98 با طالبان دیدار نخواهد کرد.

قرار بود دیدار ترامپ، نماینده‌گان طالبان و محمداشرف غنی به صورت مخفیانه در کمپ دیوید واقع شود، تاریخ امضای توافق‌نامه 18 سنبله سال 98 تعین شده بود. خلیل‌زاد در عقرب 98 با طالبان معامله کرد که در نتیجه آن انس حقانی، مالی خان و حافظ عبدالرشید با دو استاد دانشگاه آمریکایی افغانستان که از مدت‌ها نزد طالبان گروگان بودند، مبادله شدند. او خط سرخ حکومت افغانستان را شکست اما گفت‌وگوهای صلح را مجدداً کلید زد.

چهره‌های کلیدی که به نماینده‌گی از گروه طالبان در یازده دور با خلیل‌زاد گفت‌وگو کردند عبارت اند از ملاعبدالغنی برادر، شیر محمدعباس استانکزی، ملا ضیاالرحمن مدنی، ملا عبدالسلام حنفی، شیخ شهاب‌الدین دلاور، ملا عبدالطیف منصور، ملا عبدالمنان عمری، ملا امیرخان متقی،  ملا فاضل مظلوم، ملا عبدالحق وثیق، ملا محمد نبی عمری، ملا خیرالله خیرخواه، ملا مطیع‌الحق، ملا نورالله نوری، ملامحمد انس حقانی و سهیل شاهین.

 

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام