نبود زمینههای کاری، نداشتن سهم در حکومتداری و نبود زمینهها برای ظرفیتسازی سبب شده است که بیشتر جوانان از حکومت کنونی ناراضی باشند و راه فرار از کشور را در پیش بگیرند.
مؤسسۀ دیدهبان انتخابات افغانستان به تازهگی بررسییی را دربارۀ وضعیت جوانان در چندین ولایت بزرگ کشور راهاندازی کرده است.
حبیبالله شینواری، مسؤول این مؤسسه که برای بررسی وضعیت جوانان بلخ به این ولایت رفته است، بیکاری و نبود امنیت را از مشکلات اساسی جوانان میداند.
آقای شینواری میگوید که سهم دادن به جوانان تنها شعار انتخاباتی نامزدان برای گرفتن رأی بود. او میگوید که بیکاری و ناامنی در کابل، ننگرهار و بلخ چالش عمدۀ جوانان است.
به گفتۀ آقای شینواری، بررسی آنان نشان میدهد که جوانان دیدگاه خوبی نسبت به حکومت ندارند؛ به این دلیل که حکومت تا کنون برنامهیی برای آنان نداشته است.
او گفت که بر بنیاد بررسیهای آنان، 75 تا 80 درصد جوانان از عملکرد حکومت ناراضی اند.
از سوی دیگر برشنا ربیع، یکی از نمایندهگان مجلس میگوید که نه تنها در حکومت وحدت ملی، بلکه در حکومت گذشته هم برای جوانان سهم داده نشد.
به گفتۀ بانو ربیع، نقش ندادن به جوانان در دستگاه حکومتی و فرار آنان از کشور، جفای بزرگی برای این قشر است که زیان آن چند سال بعد آشکار خواهد شد.
با این حال شماری از جوانان در بلخ از دشواریها و وضعیت بد زندهگی ابراز نگرانی میکنند.
ایجاد وزارتی مستقل برای جوانان، حل مشکلات و سهیم ساختن در تصمیمگیریها از وعدههای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری برای جوانان بود، ولی تا حال خبری از رسیدهگی به این وعدهها نیست.
کارشناسان اجتماعی میگویند که عدم رسیدهگی به خواستهای جوانان، آنان را مجبور به ترک کشور کرده و اگر این روند ادامه یابد، در آینده تبدیل به بحران خواهد شد.