یافتههای تحقیقی که در کابل انجام شده، نشان میدهد که بیش از 60 درصد نامزدان انتخابات در مورد وظایف اصلیشان آگاهی ندارند.
مرکز هماهنگی اجتماعی-مدنی جوانان افغانستان، امروز در یک نشست خبری در کابل نتایج تحقیقاش را زیر نام «آیا بهتر نیست آگاهانه رای دهیم؟» منتشر کرد.
یافتههای این تحقیق در بارۀ میزان دانش سیاسی و حقوقی نامزدان نشان میدهد که 24 درصد آنان از میزان دانش سیاسی و حقوقی بالا یا قابل قبول، 33 درصد از میزان دانش سیاسی و حقوقی نسبی و 43 درصد نیز از میزان دانش سیاسی و حقوقی پایین یا غیرقابل قبول برخورداراند.
جمعهخان پویا، سخنگوی این مرکز میگوید، پرسش و گزینههای مطرح شده در این تحقیق چنین بوده است، «به باور شما مهمترین وظیفۀ یک نمایندۀ مجلس در ولسی جرگه چیست؟»
- اشتراک در پروسه وضع قوانین ونظارت بر عملکرد قوه مجریه؛
- تطبیق قانون؛
- پاسداری از قانون اساسی؛
- هر سه مورد.
به گفتۀ پویا جواب 61 درصد از پاسخدهندگان اشتباه بوده و تنها 39 درصد از پاسخدهندگان به این پرسش جواب درست ارایه کردهاند.
بربنیاد این تحقیق، از میان 203 نامزد شرکتکننده در این تحقیق،6 درصدشان دارای مدرک دکترا، 29 درصد دارای مدرک ماستری، 56 درصد دارای مدرک لیسانس و 9 درصد دیگر نیز دارای مدرک بکلوریا یا صنف دوازده میباشند.
پاسخدهندگان این تحقیق از نظر رشته تحصیلاتی نیز 57 درصدشان در رشتههای علوم انسانی، 28 درصد در رشتههای علوم طبیعی/ساینسی، 8 درصد در علوم نظامی و 7 درصد دیگر آنان نیز در رشتۀ علوم دینی تحصیل کردهاند.
سخنگوی مرکز هماهنگی اجتماعی ـ مدنی جوانان افغانستان در بارۀ تفاوت درصدی زنان و مردان نامزد میگوید که 84 درصد پاسخدهندگان مرد و 16 درصد دیگر زنان بودهاند.
به گفتۀ مسئولان این مرکز، با توجه به تحقیق آنان، در مجلس نمایندگان آینده افراد غیرمتخصص و بیسواد حضور گسترده خواهند داشت.
بر بنیاد تحقیق مرکز هماهنگی اجتماعی ـ مدنی جوانان افغانستان، تنها 22 درصد نامزدانی که در نظرسنجی آنان اشتراک کردند به شفافیت انتخابات کاملاً باور دارند و نامزدان دیگر با درصدیهای متفاوت یا اصلا به استقلالیت و شفافیت روند انتخابات باور ندارند یا هم باورشان اندک است.
مسئولان این مرکز میگویند، آنان پرسشنامههایشان را با 400 نامزد مجلس نمایندگان در کابل در میان گذاشتند که از این میان تنها 203 تن آنها به این پرسش پاسخ دادهاند.