فیستولای ولادی از بیماریهای زنانهیی است که سالانه جان بسیاری از بانوان افغانستان را میگیرد. مسؤولان وزارت صحت کشور میگویند، با این که پس از تأسیس مرکز درمانی فیستولا در پایتخت آمار این بیماری 97 درصد کاهش یافته، اما هنوز هم افغانستان در صدر کشورهاییست که بیشترین بیماران مبتلا به فیستولا را دارد.
فیستولای ولادی جراحتی است میان مثانه و مهبل و یا میان رودۀ کلان و مهبل که بیشتر به علت وقوع ولادتهای پیهم، نبود مراقبتهای طبی و به خاطر مسایل اجتماعی و فرهنگی چون عدم دسترسی به مراقبتهای اضطراری و ازدواجهای زیر سن به وجود میآید.
داکتر زلیخا انوری سرپرست ریاست صحت باروری، در مراسم تجلیل از روز جهانی محو فیستولا میگوید که در سال 2007 مرکز درمان بیماری فیستولا در کابل ایجاد شد. پیش از ایجاد این مرکز، آمار مرگومیر بانوان به 85 درصد میرسید و اکنون نیز با این که آمار این بیماری بسیار کاهش یافته، اما هنوز هم زنان زیادی از این بیماری رنج میبرند.
خانم انوری میگوید که مرگومیر مادران بر اثر بیماری فیستولای ولادی از 1600 نفر در سال 2000 به 327 نفر در سال 2015 رسیده است.
داکتر نظیفه همراه رییس بخش فیستولای ولادی در شفاخانۀ ملالی میگوید که زنان به دلیل دوری از مراکز صحی و زایمانهای غیر بهداشتی به این بیماری دچار میشوند.
گفتنی است که هماکنون در سراسر کشور تنها دو مرکز درمانی فیستولا آن هم در پایتخت وجود دارد. وزارت صحت عامه میگوید، در نظر دارد که این مراکز را در شهرهای کلان کشور نیز گسترش دهد.