دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) اعلام کرده است که تلفات غیرنظامیان در ماه اپریل امسال در نتیجۀ عملیاتهایی که از سوی طالبان و نیروهای دولتی انجام شدهاند، در مقایسه به زمان مشابۀ آن در سال پار افزایش یافته است.
یوناما امروز (سهشنبه، 30 ثور/اردیبهشت) با نشر اعلامیهیی میگوید، در بارۀ سطح خشونت که در نیمۀ نخست ماه می به شمول حملات اخیر که مسئولیتش را شاخۀ خراسان دولت اسلامی (داعش) به عهده گرفته، نگرانیهای جدی وجود دارد.
در اعلامیۀ این نهاد آمده است که طالبان در ماه اپریل مسئول ۲۰۸ مورد تلفات غیرنظامیان بودهاند که افزایش ۲۵ درصدی در مقایسه با اپریل سال ۲۰۱۹ و سطح مشابۀ در مارچ ۲۰۲۰ را نشان میدهد.
به گفتۀ یوناما شمار تلفات غیرنظامیان که به نیروهای امنیتی افغانستان در ماه اپریل ۲۰۲۰ نسبتداده شده است، ۱۷۲ غیرنظامی، میباشد که در مقایسه با اپریل سال پار میلادی، ۳۸ درصد و در مقایسه با ماه مارچ امسال، ۳۷ درصد افزایش را نشان میدهد.
یوناما تأکید کرده است که افزایش شمار تلفات غیر نظامیان در افغانستان و نادیدهگرفتن قوانین بینالمللی جنگ برای حفاظت از این افراد در برابر آسیب، نشاندهندۀ نیاز فوری به توقف جنگ و تمرکز دو باره بر مذاکرات صلح میباشد.
دیبرا لاینز، نمایندۀ ویژۀ دبیرکل ملل متحد برای افغانستان میگوید: «من خواهان توقف جنگ هستم و از گروههای درگیر میخواهم تا به قانون بینالمللی بشردوستانه که برای حفاظت از غیرنظامیان میباشد، احترام بگذارند.»
او همچنان میافزاید که طرفها برای یافتن راهحل صلحآمیز متعهد شده و باید از زندهگی تمامی افغانان محافظت کنند و امید مردم برای پایان جنگ را از بین نبرند. بانو لاینز بر آغاز هر چه زودتر مذاکرت بینالافغانی صلح نیز تأکید کرده است.
در اعلامیۀ یوناما آمده است که از اول ماه اپریل به اینسو، بر علاوۀ حملۀ هفتۀ گذشته بر شفاخانهیی در کابل که کسی مسئولیت آن را به عهده نگرفته، این نهاد اختطاف ۱۵ کارمند صحی توسط طالبان و تهدید کارمندان صحی و مصادرۀ تجهیزات صحی توسط نیروهای امنیتی افغانستان را مستندسازی کرده است.
رویدادهای عمده که از سوی یوناما در ماه می ثبتشدهاند، شامل حمله بر بخش نسایی ولادی شفاخانۀ صد بستر در دشتبرچی شهر کابل که در آن ۲۴ غیرنظامی که بیشترشان بیماران زن بودند، و شمار زیادی از نوزادان بیمادر شدند، حمله بر مراسم خاکسپاری در ننگرهار که شاخۀ خراسان دولت اسلامی )داعش( مسئولیت آن را به عهده گرفت و 19 کشته بر جا گذاشت و شماری زیادی در آن زخمی شدند.
همچنان حمله موتر بمبگذاریشده در شهر گردیز که طالبان مسئولیت آن را به عهده گرفتند و در آن 33 غیرنظامی زخم برداشتن و حملۀ هوایی نیروهای دولتی در بلخ که در آن ۹ غیرنظامی کشته و 13 تن دیگر زخمی شدند، میباشد.
سازمان ملل گفته است که حملات عمدی بر افراد و اهداف غیرنظامی به شمول مراکز صحی یا کارمندان محفاظتشده، امکان دارد جنایتجنگی محسوب شود.
در بخشی از این اعلامیۀ یوناما آمده است که کارمندان و مراکز صحی از حفاظت ویژهیی در برابر حملات برخوردار هستند. هر رویدادی که بر مردم، محلات و تجهیزات مورد نیاز برای مراقبتهای صحی به ویژه در زمان بحران کووید– ۱۹ تأثیر بگذارد، میتواند پیامدهای جدی و گستردهیی را در پی داشته باشد.
ملل متحد از تمامی طرفها میخواهد تا مخالفتها را کنار بگذارند، زیرا به گفتۀ این نهاد، این موضوع به افغانانی که برای آغاز مذاکرات بینالافغانی کار میکنند، کمکی نمیکند. این نهاد همچنان گفته است که در هفتههای اخیر« لحن خصمانه و اتهامآمیز» بیانیههای تمام طرفها، نقش منفی و بیفایدهیی داشته است.