عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت وحدت ملی میگوید که افغانستان در حاضر در بدترین وضعیت قرار دارد و دامنزدن به تنشهای قومی و زبانی وضعیت را غیرقابل کنترل میکند.
آقای عبدالله در مراسم چهارمین سالیاد درگذشت مارشال محمدقسیم فهیم، معاون نخست رییس جمهور پیشین از شخصیت آقای فهیم یاد میکند و میگوید، وی خواهان یکپارچگی افغانستان بود و تا روزهای پایانی عمرش از هیچ تلاشی برای وحدت مردم افغانستان دریغ نکرد.
رییس اجرایی حکومت در بخشی از سخنانش به پیشنهادهای صلح به طالبان سخن زد. عبدالله میگوید که درهای صلح را بدون هیچ قیدوشرطی به روی گروههای دخیل در جنگ افغانستان باز گذاشتهاند و از سوی دیگر نبرد با این گروهها نیز همزمان ادامه دارد.
در دومین نشست پروسهی کابل، حکومت بستهی پیشنهادی صلح با طالبان را ارایه کرد. گفتههای دکتر عبدالله اشارهیی به این بسته بوده است. رییس جمهور غنی در این نشست گفته بود، حکومت وحدت ملی به گشایش دفتر طالبان، صدور گذرنامه و آزادی سفر به اعضای این گروه کمک کرده و برای برداشتن تحریمها، دسترسی آنها به رسانهها و انتقال خانوادههای آنها به افغانستان موافقت میکند.
ادیب فهیم فرزند ارشد مارشال محمدقسیم فهیم و معاون نخست ریاست امنیت ملی، شریف یفتلی رییس ستاد کل ارتش کشور، عبدالرؤوف ابراهیمی رییس مجلس نمایندگان و عبدالهادی ارغندیوال رهبر حزب اسلامی از دیگر سخنرانان این نشست بودند. در این مراسم تاجمحمد جاهد، پیام رییس جمهور غنی در مورد سالیاد مارشال افغانستان را خواند.
حامد کرزی، رییس جمهور پیشین نیز در این مراسم از شخصیت مارشال فهیم به عنوان فردی عیار و تأثیرگذار بر تقرر نظام نوین افغانستان یاد میکند. آقای کرزی میگوید، مارشال فهیم یکی از معدود چهرههاییست که یکپارچگی کنونی افغانستان را باید مدیونش بود.
عبدالرب الرسول سیاف، یکی از چهرههای جهادی کشور اما در این نشست از حکومت خواست تا در روند مصالحه با طالبان «پیشپرداخت نداشته باشد.» آقای سیاف با اشاره به گفتههای گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی میگوید، نباید ولایتها و ولسوالیها دو دسته به دشمن واگذار شوند «اگر طالبان با حکومت صلح کنند، بدون شک صاحب تمام این ملک خواهند بود.» به گفتهی او، ولایتهایی که به این گروه واگذار شوند، شاهد امنیت نه بلکه فساد و جنگ خواهند بود.
گلبدین حکمتیار در گفتوگویی با روزنامهی آمریکایی نیویورک تایمز گفته است که حکومت برخی مناطق را به صورت خودمختار محلی در شماری از ولایتها در اختیار گروه طالبان قرار دهد. او گفته است که شخصن این طرح را به رییس جمهور غنی سپرده است. حکمتیار از این مناطق به عنوان ولایتهای صلح نام برد و افزود که نیروهای نظامی حکومت افغانستان باید از آنها خارج شوند. حکمتیار تأکید کرد که محمداشرف غنی از این طرح حمایت کرده و امیدوار است برای برقراری صلح و ثبات در کشور این طرح عملی شود.
محمدقسیم فهیم که در دوران حکومت حامد کرزی، به عالیترین رتبهی نظامی (مارشالی) رسید، به دنبال کشتهشدن احمدشاه مسعود، فرمانده ارشد جبههی متحد ضد طالبان به شهرت رسید.
مارشال فهیم پس از فرمانده مسعود، رهبری نیروهای مجاهدین را در مبارزه علیه طالبان به عهده گرفت و نقش مهمی را در فروپاشی رژیم طالبان بازی کرد. آقای فهیم پس از فروپاشی طالبان نیز در صحنهی سیاسی افغانستان همواره حضور داشت، به استثنای پنج سال ریاست جمهوری انتخابی حامد کرزی که از فعالیت در ساختار حکومت کنار نشست. محمدقسیم فهیم، در سال 1336 خورشیدی در روستای عمرض ولایت پنجشیر به دنیا آمد. او آموزشهای ابتدایی خود را در زادگاهش فرا گرفت و برای آموزش عالی، به کابل رفت و در رشتهی حقوق اسلامی درس خواند.