حکومت افغانستان موضعش را در مورد جنگ جاری در یمن اعلام کرد و گفت که از حکومت «مشروع» یمن حمایت میکند.
حکومت افغانستان گفته است که در صورت بروز هر نوع تهدیدی علیه عربستان، دولت و مردم افغانستان با تمام نیرو از این کشور دفاع خواهند کرد.
در خبرنامۀ ارگ ریاست جمهوری آمده است که این تصمیم دولت افغانستان در مشوره با شورای علما و روحانیان، بزرگان سیاسی و جهادی گرفته شده است.
ارگ ریاست جمهوری افزوده که افغانستان و عربستان روابط نزدیک دینی و تاریخی دارند و دفاع از این سرزمین، وظیفۀ همۀ مسلمانان است.
دفتر ریاست جمهوری همچنان گفته است که در نشست شورای امنیت ملی افغانستان بر صلح و امنیت در منطقه تأکید شده است و گفته شده که در کشورهای اسلامی باید فضای برادری وجود داشته باشد.
اما آگاهان به این باورند که دولت افغانستان باید در این موارد با احتیاط برخورد کند؛ زیرا ممکن است اینگونه موضعگرفتن بر روابط افغانستان و ایران تأثیر ناگوار داشته باشد.
واکنش آگاهان
وحید بینش، استاد دانشگاه و آگاه امور سیاسی میگوید، ضروری نبود دولت افغانستان در وضعیت سیاسی و امنیتییی که در آن قرار دارد، چنین موضعی اختیار کند.
به گفتۀ او، بهتر این بود که دولت افغانستان در جنگ جاری یمن، به جای حمایت از عربستان، صدای میانجیگری بلند میکرد.
اما فاضل سانچارکی، مشاور فرهنگی ریاست اجرایی میگوید که حمایت دولت افغانستان از عربستان، به معنای حمایت از حملۀ این کشور به یمن نیست.
در خبرنامۀ ارگ آمده است، اگر تهدیدی متوجه حرمین شریفین شود، مردم افغانستان و مسلمانان دیگر وظیفه دارند که از آن دفاع کنند. خبرنامه همچنان افزوده که دولت افغانستان در مورد جنگ یمن خواستار صلح و مذاکره است و این به ایران ربطی ندارد.
دولت افغانستان سیاست خارجیاش را به پنج حلقه تقسیم کرده است که ایران در حلقۀ دوم آن جای دارد.
پیش از این پاکستان نیز موقف مشابه افغانستان اختیار کرد و حمایتش را از عربستان سعودی اعلان کرده بود.
موضعگیری افغانستان بیانگر آن است که این کشور در سیاست خارجیاش تغییر آورده و از این پس در قبال مسایل بیرونی بیطرف نخواهد بود.
شماری به این باورند، حمایت افغانستان از حملات ائتلاف کشورهای عربی به یمن به سبب آن است که عربستان سعودی نقش مهمی در گفتوگوهای صلح افغانستان با طالبان دارد.
اما نگرانیهایی مبنی بر حمایت ایران از یمن به گونۀ پنهانی و خطر جنگهای نیابتی در افغانستان به دلیل حمایتش از عربستان سعودی نیز وجود دارد.
ایران از لحاظ مذهبی روابط خوبی با عربستان ندارد. این کشور از عربستان سعودی خواسته بود تا هر چه زودتر حملات هواییاش بر یمن را متوقف کند،
عربها ایران را متهم به حمایت از حوثیها میکنند.
نزدیک به یک هفته پیش، عربستان سعودی ائتلافی از کشورهای عربی حوزۀ خلیج فارس و کشورهای مصر و سودان را تشکیل داد و حملاتش به یمن را آغاز میشوند.
شبه نظامیان حوثی اکنون ادارۀ صنعا پایتخت یمن را در دست دارند.