وزارت معارف، روند توزیع ۵۰ میلیون افغانی کمک نقدی برای ۴۲۶ مدرسهی دینی در غزنی را آغاز کرده است.
میرنصیراحمد حسینی، معاون تدریسی ریاست معارف غزنی، به سلاموطندار میگوید که این پول بر اساس فرمان هبتالله آخوندزاده، رهبر امارت اسلامی، برای مدرسههای دینی غزنی اختصاص یافته و نزدیک به ۸۵ درصد آن، تا کنون توزیع شده است.
شماری از باشندگان غزنی با استقبال از کمک به مدرسهها، از امارت اسلامی میخواهند که به وضعیت مکتبها نیز رسیدگی کند. آنها میگویند که در بسیاری از ولسوالیهای این ولایت، مکتبها صنف درسی، آموزگار، مواد درسی و حتا فرشی برای نشستن ندارد.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
علی صمدی، باشندهی غزنی، میگوید: «ما باشندگان ولایت غزنی، ضمن استقبال از توجه وزارت معارف به مدرسههای دینی غزنی، خواهان توجه به مکتبهای ولایت غزنی نیز میباشیم.»
احمدفرید، باشندهی دیگر غزنی، نیز میگوید: «کمکی که به مدرسههای غزنی تخصیص داده شده، بسیار هنگفت است. باید در کنار این که به مدرسهها توجه میشود، دولت باید به مکتبها هم توجه کند و مکتبها هم باید تمویل شود.»
سیدرحمت، یک تن از آموزگاران در ولسوالی جغتوی غزنی، میگوید مکتبی که او در آن آموزگار است، بارها بحث کمبودی نیرو و مواد آموزشیاش با ریاست معارف این ولایت در میان گذاشته شده؛ اما هیچ توجهی در این زمینه نشده است.
او میافزاید: «چندین بار به معارف درخواست دادیم که کمبود قرطاسیه و لوازم درسی داریم، استاد کمبود است. آنها گفتند که بودجه نداریم و کمک نمیتوانیم، اما فعلاً خبر شدیم که کمک هنگفتی به غزنی رسیده و به مدرسههای دینی توزیع میشود.»
بستهی ۵۰ میلیون افغانی در حالی به مدرسههای غزنی اختصاص یافته که به گفتهی معاون تدریسی ریاست معارف این ولایت، معارف غزنی در سال روان با ۲۹۱ میلیون افغانی کمبود بودجه روبهرو بوده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
شماری از آگاهان نیز، با انتقاد از دید دوگانه به مکتبها و مدرسهها در غزنی، میگویند که بیشتر مدرسههای دینی این ولایت توسط کمکهای مردمی تأمین مالی میشود و به کمک زیادی نیاز ندارد.
عنایت اندیشمند، آگاه مسائل آموزشی، میگوید: «منابع تمویل برای مدارس دینی، منابع عشر، کمکهای مردمی و تجاران ملی همیشه در طول تاریخ با اینها کمک کرده و تا جایی هزینهی خود را از این جا تمویل میکند، اما منابع کمک به مکتبها مطلق از طرف بودجهی دولت است. مکتبها در سطح ولایت غزنی تعدادش زیاد است، بیشتر جاها مکتبها فرش ندارد، بیشتر مکتبها همان امکانات ابتدایی را حتا ندارد.»
اکنون نزدیک به ۵۰۰ مدرسهی دینی در غزنی فعالیت دارد که شمار زیادی از این مدرسهها، هزینههای اداری و معیشتی شان را از راه کمکهای مردمی و بازرگانان تأمین میکنند.