رحیمالله سمندر، رییس انجمن خبرنگاران آزاد افغانستان به سلاموطندار میگوید که ایجاد کمیتۀ ویژۀ رسیدهگی به قضایای خشونت در برابر خبرنگاران، در تأمین امنیت جانی و مصؤونیت کاری خبرنگاران تأثیر به سزایی خواهد داشت. به باور آقای سمندر، این کمیته دولت را وادار میسازد تا پروندۀ خشونت علیه خبرنگاران را با جدیت تمام پیگیری کند و بیش از این آنها را بیارزش جلوه ندهد.
کمیتۀ ویژۀ رسیدهگی به قضایای خشونت در برابر خبرنگاران پنج عضو داشته و زیر نظر دادستانی کل کشور کار خواهد کرد. یک نفر از دادستانی کل، یک نفر از ریاست امنیت ملی، یک نفر از وزارت داخله، یک نفر از وزارت اطلاعات و فرهنگ و یک نفر از فدراسیون خبرنگاران افغانستان، اعضای این کمیته را تشکیل خواهند داد.
کارشیوۀ این کمیته طوری است که اگر احیاناً خشونتی علیه خبرنگاری رخ دهد، بلافاصله کمیته تشکیل جلسه میدهد و با حضور نمایندهگان رسانهها به یک تصمیم مشخص میرسد و پس از آن حکومت را وادار میسازد تا این تصمیم را عملی کند.
تاکنون دهها خبرنگار در موارد گوناگون و توسط افراد، نهادها و گروههای مختلف مورد خشونت قرار گرفته و یا تهدید به مرگ شده اند؛ اما قوۀ قضایی و قوۀ اجرایی بسیاری از این پروندهها را به دلایل مختلف نادیده گرفته اند.
فهیم دشتی رییس اجرایی فدراسیون خبرنگاران افغانستان میگوید که تشکیل این کمیته میتواند تمامی بهانههای نادیده گرفتن پروندههای قضایی خبرنگاران را از بین ببرد و بسیاری از قضایای خشونت علیه خبرنگاران را دوباره در محاکم کشور به جریان اندازد.
آقای دشتی میافزاید که از جانب دیگر، ایجاد این کمیته به خبرنگاران نیز به نوعی اعتماد به نفس خواهد بخشید؛ خبرنگاران از این پس مطمین خواهند بود که در هر رویداد و هر پروندهیی دستکم گروهی هستند که از حقوق حقۀشان دفاع کنند و نگذارند که شخص یا نهادی به آنها زورگویی کند و یا آنها را به مرگ تهدید کند.
بر بنیاد گزارشها تا کنون ۶۲۰ مورد خشونت علیه خبرنگاران، در طول سالهای گذشته رخ داده است که در ۵۹ مورد منتج به قتل شده است. همچنین در یک سال اخیر ۹۵ مورد خشونت رخ داده که ۲۴ مورد این رویدادها، واقعاتی سازمان یافته بوده اند. ادارۀ دادستانی کل کشور گفته است که تاکنون در مجموع به ۱۲ مورد از قضایای خشونت در برابر خبرنگاران رسیدهگی شده است.