قادر جمشیدی مدیر سوادآموزی ریاست آموزش و پرورش ولایت بغلان میگوید که در جریان سال 1394، بیش از 10 هزار و 150 نفر توانسته اند خواندن ـ نوشتن را بیاموزند. میانگین سنی بیشتر این افراد 50 سال است.
آقای جمشیدی در گفتوگویی با سلاموطندار میگوید که در میان سوادآموختهگان سال 94، ۲۵۰۹ نفرشان زن هستند. بیش از 17۱ آموزگار در ۱۵ واحد اداری این ولایت، در نهادهای سوادآموزی مشغول تدریس اند. گفتنی است که 59 تن از آموزگاران این مراکز بانوان هستند.
مدیر سوادآموزی ریاست آموزش و پرورش بغلان میگوید که هدف این ریاست، فراهمسازی خدمات سوادآموزی برای افراد بالای ۱۵ سال است؛ زیرا نوجوانان بیسواد باید زودتر از هر کس دیگری در جامعه ادغام شوند و به عنوان نیرویی باسواد و تحصیل یافته به کشور خدمت کنند.
خیال محمد ۴۸ ساله و احمد ۳۵ ساله که به تازهگی از مراکز سوادآموزی فارغ شده اند، در گفتوگویی با سلاموطندار میگویند که اکنون با یادگیری زبان نوشتاری، میتوانند مشکلات ابتدایی زندهگیشان را به راحتی حل کنند. به باور این سوادآموزان، دلیل اساسی دست به سلاح بردن و مخالفت جوانان با دولت مرکزی، بیسوادی یا کمسوادی آنها است. زیرا جوان بیسواد قادر نیست که خوب و بد زندهگی را به درستی تشخیص دهد و با چالشها و موانع مبارزه کند.
به گفتۀ مسؤولان ریاست آموزش و پرورش ولایت بغلان در جریان ۱۳ سال گذشته، دستکم 3 میلیون و ۹۰۰ هزار از شهروندان افغانستان زیر پوشش برنامۀ محو بیسوادی قرار گرفتند که در مجموع ۶۰ درصد از این تعداد را زنان تشکیل میدادند.