حسیبالله موحد، معاون ادارۀ مرکزی احصائیه در گفتوگو با سلاموطندار میگوید که تنها در سه ماه اول سال جاری خورشیدی به ارزش 4/7 میلیون دالر گیاههای روغنی به خارج صادر شده است.
به گفتۀ او اگر برای تولید روغن از دانههای روغنی کارخانههای معیاری ساخته شود، گذشته از این که بهای روغن و دیگر فراوردهایی که از آن به دست میآید کاهش مییابد، شماری از افراد بیکار نیز به کار گماشته میشوند.
معاون ادارۀ مرکزی احصائیه و معلومات میگوید که در حال حاضر از حبوبات روغنی در کشور به گونۀ سنتی روغن تولید میشود.
در همین حال مسئولان وزارت زراعت، آبیاری و مالداری میگویند، در سالهای گذشته از طریق پروژههای داخلی و نهادهای ملی و جهانی در بخش ایجاد کارخانههای تولید روغن از دانههای روغنی کارهایی را انجام دادهاند.
اکبر رستمی، سخنگوی این وزارت میگوید، با همکاری مالی و فنی برنامۀ رشد زراعت و توسعۀ دهات یا کارد-اف دو کارخانۀ بزرگ تجارتی در ولایتهای بلخ و هلمند ساخته شدهاند که سالانه ظرفیت تولید 64 متریک تن روغن را دارد.
به گفتۀ او کارخانههای تجارتی دیگری نیز در بلخ و ننگرهار از طریق پروژههای دیگر با همکاری بانک توسعۀ آسیایی ساخته شده است که ماهانه 90 متریک تن روغن گیاهی تولید میکنند.
رستمی میگوید که در بخش تولید روغن زیتون نیز کارخانۀ تولیدی کانال ننگرهار سال گذشته مقدار زیادی روغن زیتون تولید کرده است.
مسئولان این وزارت میگویند که برخی کارخانههای خصوصی تولید روغن حبوبات در بخشهای شمالی کشور و ولایتهای کندهار و هرات نیز به گونۀ سنتی فعالیت دارند.
به گفتۀ آنها اگر در راستای ایجاد کارخانههای تولید روغن از دانههای روغنی سرمایهگذاریهای بیشتری انجام شود، کشور به خودبسندگی نزدیک میشود.
نباتات روغنی یکی از بخشهای فرعی کشاورزی به شمار میرود که در اقتصاد یک کشور نقش بنیادی دارد.
پنبهدانه، کنجد، زغیر، سایبین، بادامزمینی و گل آفتابپرست از جملۀ نباتات عمدۀ روغنی در کشوراند.