اخیراً کتابی زیر نام «دوازده زن لعنتی» در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود. این کتاب واکنشهای جدی را به همراه داشته است؛ در تازهترین مورد یک فهرست طنزی زیر نام «24 مرد لعنتی» در واکنش به کتاب «دوازده زن لعنتی» در شبکههای اجتماعی همرسانی میشود.
محتویات کتاب دوازده زن لعنتی، اهانت به بانوان است و نویسندۀ کتاب کوشیده «زنانِ لعنتی» را دستهبندی کند. یکی از عناوین آن به گونۀ نمونه، زنانی را که از پاپوش چپلک استفاده میکنند، شامل لعنت شدهها کرده است.
نشر و فروش این کتاب در بازار کابل وضعیت آشفتۀ چاپ و نشر کتاب در افغانستان را به وضوح نشان میدهد. مسئولان وزارت اطلاعات و فرهنگ وجود کتابهایی با محتوای خشونت و اهانت در بازار را تأیید میکنند و میگویند، کمیسیونی برای بررسی و ارزیابی بازار کتاب تعیین شده است، اما این کمیسیون به دلیل کمبود امکانات قادر به نظارت درست از بازار کتاب کشور نیست.
سیدجعفر راستین، مشاور نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ به سلاموطندار میگوید، کمیسیون ارزیابی کتاب، کارش بررسی کتابها پس از چاپ و نشر است. آقای راستین تأیید میکند که کتابهایی با محتوای خشونت و نفرت در بازار وجود دارد، اما میگوید، ارزیابی و بررسی تمام کتابها که به چاپ و نشر میرسد، از توان این کمیسیون بالاست.
به گفتۀ آقای راستین، کمیسیون ارزیابی کتاب، ماهی چند بار بازار کتاب پایتخت را بررسی میکند و کتابهایی که محتوای آنها خلاف قانون باشد، از بازار گردآوری و از چاپ مجدد آن جلوگیری میشود.
اما طارق قاسمی، از ناشران کتاب در کابل میگوید، وزارت اطلاعات و فرهنگ هیچ نظارتی بر چاپ و نشر کتابها ندارد. به گفتۀ آقای قاسمی، از واردات کتاب به افغانستان نیز نظارت نمیشود، اما زمانی که کتابی به خارج از کشور فرستاده شود، روندی زمانگیر در وزارت اطلاعات و فرهنگ دارد.
آقای قاسمی میگوید، کتابهایی که ترویجدهندۀ خشونت و نفرتاند، در بازار کتاب از فروش خوبی برخوردارند و این برای آیندۀ کشور خطرناک است.
قوانین افغانستان سانسور پیش از چاپ را به رسمیت نمیشناسد. عدهیی نیز با سوءاستفاده از وضعیت دست به چاپ و نشر کتابهایی با محتوای تندروانه و نفرتبار میزنند.