انفجارهای پیهم جمعهشب در پاریس فرانسه، بسیاری را در سراسر جهان در شک فروبرد؛ تا جایی که دیوید کامرون نخستوزیر بریتانیا، این رویداد را «یازده سپتامبر» اروپا خواند. اما به باور شماری از آگاهان، حمله به پاریس صرفاً جهان غرب را تکان داده است. زیرا وقوع چنین حملههایی ـ دستکم در کشورهای آشوبزدۀ شرقی ـ تبدیل به امری طبیعی و روزمره شده است.
در سلسله حملههایی که شب جمعۀ گذشته در هفت نقطۀ پاریس رخ داد، بیش از 129 تن کشته و 200 تن دیگر زخمی شدند.
پرسشی که اکنون در اذهان عمومی شکل بسته این است که آیاد دیدگاه جامعۀ جهانی به ویژه غرب، در برابر گروههای تروریستی تغییر خواهد کرد یا خیر؟ آیا پس از حملات پاریس، تغییری در سیاست خارجی اروپا در قبال جنگ در کشورهای اسلامی رخ خواهد داد؟
لطیف نظری آگاه روابط بینالملل، در گفتوگویی با سلاموطندار دربارۀ حملات پاریس میگوید، خشم افکار عمومی جامعۀ جهانی در برابر گروههای تروریستی، میتواند سبب تغییر در سیاست مبارزه با تروریزم در غرب شود. آقای نظری بر این باور است که غرب باید سیاست یک بام و دو هوا را کنار بگذارد و برای همیشه دست از حمایت از گروههای دهشتافگن بردارد.
فردوس کاوش تحلیلگر مسایل سیاسی نیز میگوید که پس از رویداد پاریس، سیاست اتحادیۀ اروپا در برابر تروریسم بهویژه گروه داعش، دچار تغییر خواهد شد و پس از این، مطمیناً غرب در برابر گروههای هراسافگن با صداقت و جدیت بیشتری ایستاده خواهد شد. به گفتۀ آقای کاوش، تا زمانی که کشورهای اروپایی از «سیاست فروپاشی کشورها» حمایت کنند، جهان از شر تروریسم و دهشتافگنی رهایی نخواهد یافت.
از طرف دیگر آقای کاوش بر این باور است که حملات پاریس گروههای اسلامهراس را بیش از پیش تقویت خواهد کرد و این مسأله خود میتواند خبر بسیار ناگواری برای پناهجویان و پناهندهگان مقیم در غرب باشد.
همچنین سلطان کهندژ آگاه امور اجتماعی با اشاره به سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا و ایالات متحدۀ آمریکا میگوید که حملات پاریس نشانهیی از به بنبست رسیدن سیاست چرخشی غرب در برابر کشورهای شرقی و اسلامی است. غرب بذری را که در کشورهای بحرانخیز شرقی کاشته بود، اکنون برداشت میکند.
به نظر میرسد که آقای کهندژ رویداد پاریس را از جنبهیی کاملاً اقتصادی ـ اجتماعی تحلیل میکند؛ به گفتۀ وی سرخوردهگی عمومی در غرب، سبب گرایش شدید جوانان به گروههای بنیادگرای اسلامی شده است. وی این سرخوردهگی را در شرایط نابرابر اقتصادی و فروپاشی هرگونه معنا در روان جمعی جامعۀ غرب میبیند.
مجلس سنا نیز در نشست عمومیاش، سیاست غرب را در برابر گروههای تروریستی غیرصادقانه دانست و افزود که غرب هرگز هیچ اقدامی برای نابودی خواستگاهها و لانههای دهشتافگنان و تروریستان نکرده است. محمدعالم ایزدیار معاون اول مجلس سنا میگوید که دولتهای غربی همواره به صورت غیرمستقیم از گروههای تروریستی حمایت کرده است. به گفتۀ آقای ایزدیار، ملتهای غربی باید به این نتیجه رسیده باشند که دولتهایشان در امر مبارزه با تروریسم جهانی و دفاع از نظم نوین جهانی هرگز صادقانه عمل نکرده اند و آنها را فریب داده اند.
گفتنی است که گروه داعش مسؤولیت حملات مرگبار پاریس را برعهده گرفته و گفته است که این حملات پاسخی است در برابر یورش جنگندههای فرانسه بر مواضع این گروه در خاک سوریه.