کمال سادات، معین وزارت اطلاعات و فرهنگ، امروز در نشستی زیر نام «مهاجرت غیرقانونی جوانان» میگوید، برای جلوگیری از مهاجرتهای غیرمنظم جوانان به کشورهای اروپایی، این وزارت با همکاری نهادهای امنیتی، شماری از بنگاههای جعل گذرنامه را مسدود و مسئولانشان را بازداشت کرده است.
به گفتۀ سادات، این بنگاهها با همکاری قاچاقبران و با استفاده از تبلیغات دروغین و آگهیهای رنگارنگ و اغواکننده، باغهای سبز و سرخ غرب را به جوانان دلسرد و بی انگیزه نشان میدهند و سپس آنها را اغفال میکنند.
در این نشست همچنین داکتر عالمه، معین امور پناهندگان وزارت امور مهاجرین و بازگشت کنندگان میگوید، پس از آنکه در سالهای 2015 و 2016 روند مهاجرتهای غیرمنظم از افغانستان افزایش یافت، این وزارت اقداماتی را برای سامان بخشیدن به این روند روی دست گرفت و در این مسیر، کشورهای ناروی و دنمارک، طرحی را به این وزارت فرستادند که بر مبنای آن، برای کودکان پناهجو و بیسرپرست، یک پناهگاه در کابل ساخته شده تا دست کم از مهاجرت کودکان افغانستان جلوگیری شود.
به گفتۀ خانم عالمه، در سال 2016 اروپا قصد داشت تا هشتاد هزار پناهنده را به کشور بازگرداند؛ اما این وزارت با مدیریت دقیق، توانست جلو اخراج بیرویه و بی مورد پناهندگان را بگیرد.
مسئولان وزارت امور مهاجرین و بازگشت کنندگان میگویند، برنامههایی را روی دست دارند تا جلو بازگشت اجباری گروههای آسیبپذیر مانند زنان و کودکان بیسرپرست، کهنسالان و افراد مریض را بگیرند.
آمارها نشان میدهد که در شش ماه نخست سال 2018، بیش از 300 هزار مهاجر از کشورهای ایران و پاکستان و 1200 نفر از کشورهای اروپایی به کشور بازگشتهاند.
افغانستان در میان کشورهای مبدأ پناهجویان، جایگاه دوم را داراست و از هر چهار شهروند افغانستان، یک نفرشان مهاجرت و پناهندگی را تجربه کرده است.