محمدیونس قانونی، معاون نخست رییس جمهور پیشین و رییس هیأت جبهه متحد در کنفرانس بن، امروز در نشستی در بارهی دستاوردهای این کنفرانس صحبت کرد.
آقای قانونی از این کنفرانس به عنوان پیروزی بزرگ و دستاورد مجاهدین یاد میکند و میگوید، اگر این کنفرانس ناکام میبود، جبهه متحد از هم میپاشید و پاکستان تلاش میکرد تمام برنامههایش را توسط طالبان در افغانستان عملی کند.
قانونی، انتخابات افغانستان، تدوین قانون اساسی جدید، نهادینهشدن دموکراسی، حقوق زنان و میلیاردها دالر کمک جامعهی جهانی به افغانستان را از دستاوردهای عمدهی بن عنوان میکند.
اما یکی از اشتراککنندگان این نشست با رد گفتههای آقای قانونی میگوید، آنچه نمایندگان مجاهدین در نشست بن انجام دادند، خلاف جهاد و آرمانهای احمدشاه مسعود، قهرمان ملی کشور بود.
به گفتهی این اشتراککننده، حتا برهانالدین ربانی، رییس پیشین جمعیت اسلامی با فیصلهی نشست بن مخالف بود.
یونس قانونی، معاون رییس جمهور پیشین همچنان در این نشست به برگزاری انتخابات شفاف مجلس نمایندگان، شوراهای ولسوالیها و انتخابات آیندهی ریاست جمهوری تأکید میکند. آقای قانونی با نگرانی از حضور کم شهروندان برای ثبتنام در انتخابات از مسؤولان کمیسیون مستقل انتخابات میخواهد تا از تخلفها در این روند جلوگیری کنند.
18 سال پیش در دسمبر 2001، نمایندگان گروههای مختلف سیاسی و نظامی افغانستان که برای بحث بر روی تشکیل ساختار حکومتی که قرار بود پس از طالبان، قدرت را در افغانستان به دست گیرد، در شهر بن آلمان گردهم آمدند. بر اساس توافق شرکتکنندگان در اجلاس بن، حامد کرزی که تا آن زمان چهرهی چندان شناختهشدهیی نبود، برای یک دورهی شش ماهه قدرت را در افغانستان به دست گرفت. در همین ماه، حامد کرزی در کابل به عنوان رییس ادارهی موقت افغانستان، سوگند یاد کرد و قدرت را از برهانالدین ربانی، رییس دولت مجاهدین تحویل گرفت.