روز گذشته روند ثبتنام واجدان شرایط رأیدهی برای اشتراک در انتخابات مجلس نمایندگان و شوراهای ولسوالیها آغاز شد و قرار است فهرست افراد واجد شرایط رأیدهی براساس شناسنامههای کاغذی مشخص شود و رأیدهی نیز بر اساس شناسنامه انجام میشود.
اما ادارهی مرکزی ثبت احوال نفوس میگوید، شمار شهروندانی که شناسنامهی کاغذی دریافت کرده اند مشخص نیست. روح الله احمدزی، سخنگوی ادارهی ثبت احوال نفوس به سلام وطندار میگوید، در میان کسانی که شناسنامه گرفته اند، افرادی هم هستند که تا 10 شناسنامه دارند.
براساس تخمین ادارهی ثبت احوال نفوس، حدود 18 تا 20 میلیون نفر از شهروندان شناسنامهی کاغذی دارند؛ اما این آمار دقیق نیست.
سخنگوی ادارهی ثبت احوال نفوس میگوید که تنها راه حل برای مشخص شدن افراد، توزیع شناسنامههای الکترونیک است.
محی الدین مهدی، عضو مجلس نمایندگان به سلاموطندار میگوید، دریافت چند شناسنامه از سوی یک نفر از چالشها و نگرانیهای جدی است. به گفتهی او چند شناسنامهیی بودن افراد شفافیت انتخابات را زیر سوال میبرد و راهی که بتواند شفافیت انتخابات را تضمین کند، ایجاد اتاق نظارت برای احزاب سیاسیست.
وسیمه بادغیسی، عضو کمیسیون مستقل انتخابات میگوید، فهرست رأی دهندگان از سوی این کمیسیون به صورت قلمی تهیه میشود. او در پاسخ به این سوال که مشکل افراد چند شناسنامهیی چگونه حل خواهد شد، میگوید، ادارهی ثبت احوال نفوس چنین موضوعی را با کمیسیون انتخابات در میان نگذاشته است.
آگاهان به این باور اند که هرگاه یک فرد تا 10 شناسنامه در اختیار داشته باشد، میتواند به صورت همزمان از چند رأی به نفع نامزد مورد نظر خود استفاده کند و قلمی بودن روند ثبتنام رأی دهندگان این مشکل را بیشتر نیز میکند.