کار اجرایی بزرگترین پروژهی زیربنایی افغانستان فردا رسماً آغاز میشود و هرات میزبان بیش از هزار مهمان ارشد کشورهای ترکمنستان، هندوستان، پاکستان و افغانستان است.
ادارهی محلی هرات میگوید، آمادگیها برای برگزاری این مراسم گرفته شده است؛ رنگآمیزی دیوارها، تزئین و خطاندازی جادهها و تجهیز و بازسازی سالونها برای میزبانی مهمانان انجام شده و این شهر آمادهی میزبانی از مقامهای ارشد چهار کشور است.
امنیت فردا
بر بنیاد فیصلهی شورای نظامی هرات، بهخاطر تأمین امنیت مراسم پروژهی تاپی از روز سهشنبهی هفتهی جاری، ورود موترها به داخل شهر ممنوع شده و از امروز رفتوآمد تمام وسایط نقلیهی در این شهر ممنوع شده است.
مرادعلی مراد، معین امنیتی وزارت داخله میگوید که گروههای هراسافگن میخواستند این مراسم را با مشکل روبهرو کنند، اما برنامههایشان از سوی نیروهای امنیتی سرکوب شد و در طرحهایشان ناکام ماندند. آقای مراد اطمینان میدهد که امنیت برای برگزاری مراسم گشایش تاپی تأمین شده و هیچ نگرانییی در این مورد وجود ندارد.
آمادگیها
جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات میگوید که کار نوسازی و بازسازی مسیر رفتوآمد مهمانان از دو ماه به اینسو آغاز شده و اکنون به پایان رسیده است.
آمادهسازی سالون مولانا جلالالدین محمد بلخی، بازسازی سالون مقام ولایت «نگارستان بهزاد» برای برگزاری نمایشگاه، ساخت دو میدان کوچک برای نشست چرخبالهای مهمانان در شمال شهر و شهرک تورغندی، نوسازی سرکها، بلوارها، نقاشی دیوارها، خطاندازی سرکها، غرس صدها نهالهای زینتی و گل، و نصب شعارهای حمایتی از پروژهی تاپی از برنامههای بازسازی و نوسازیست که تکمیل و آماده شده است.
مسؤولان ریاست اطلاعات و فرهنگ هرات نیز تلاش دارند همزمان با گشایش پروژهی تاپی، برنامههای فرهنگی را نیز در این ولایت راهاندازی کنند.
آریا رؤوفیان، رییس اطلاعات و فرهنگ این ولایت میگوید، تلاش دارند تا در مراسم فردا با نمایش برنامههای گوناگون، هرات را به دهلیز فرهنگی آسیای میانه و جنوب آسیا مبدل کنند.
راهاندازی نمایشگاه آثار هنری، موسیقی محلی، نمایش صنایع تولیدی و اماکن توریستی هرات، آثار نقاشی و خطاطی از برنامههاییست که به گفتهی رییس اطلاعات و فرهنگ هرات، به نمایش گذاشته خواهد شد.
آگاهان فرهنگی، مراسم تاپی را فرصت مناسبی برای معرفی هرات به عنوان «نگین خراسان» به جهانیان به ویژه کشورهای منطقه میدانند.
اهمیت اقتصادی
آصف رحیمی، والی هرات میگوید که با تطبیق پروژهی تاپی همگرایی اقتصادی میان کشورهای آسیای میانه و جنوب آسیا ایجاد خواهد شد و این پروژه، روزنهیی برای بیرونرفت افغانستان از وابستگیهای اقتصادیست. او میافزاید، با عملیشدن این پروژه، کشورهای عضو تاپی با داشتن بیشترین انرژی به مرکز اقتصادی آسیای میانه مبدل خواهند شد.
همزمان با این، اتاقهای تجارت و صنایع هرات و برخی از بازرگانان، گشایش پروژهی تاپی را برای افزایش سرمایهگذاری در این ولایت موثر میدانند و میگویند که این پروژه سبب افزایش دادوستد میان بازرگانان کشورهای منطقه به ویژه افغانستان خواهد شد.
همزمان با گشایش پروژههای تاپی، تاپ، راهآهن و فایبر نوری در خاک افغانستان، صدها تن صاحب کار میشوند.
بر بنیاد گزارشها، نزدیک به 14 هزار تن در بخشهای گوناگون به ویژه ساختمانی، مطالعات فنی و حملونقل مواد مورد نیاز پروژهی بزرگ تاپی استخدام خواهند شد. باشندگان هرات از حکومت میخواهند که شفافیت در روند استخدام را در نظر گیرد.
تاپی و صلح
تحلیلگران سیاسی به این باورند که تاپی فراتر از یک پروژه است و امیدواراند که این پروژه بتواند افغانستان را به سمت آبادانی، همکاری بیشتر و توسعهی اجتماعی-اقتصادی آسیای مرکزی و جنوبی سوق دهد.
به گفتهی آنان، تاپی میتواند بر صلح و ثبات منطقه و بهویژه افغانستان اثرگذار باشد و پاکستان را نیز وادار خواهد کرد تا دست از حمایت تروریسم بردارد؛ زیرا عبور تاپی از این کشور منافع متضاد را تا حدودی بههم گره میزند و از سوی دیگر، جایگاه افغانستان در معادلات سیاسی را به نفع صلح و امنیت بالا میبرد.
محبالله نوری، رییس انسجام و پالیسی شورای امنیت و بنیانگذار روند همگرایی ملتهای قلب آسیا نیز امروز در یک نشست خبری با حمایت از پروژهی تاپی میگوید، تاپی یکی از پروژههای بزرگ اقتصادی بیپیشینه در افغانستان است و باید از آن حمایت شود. به گفتهی آقای نوری، تمام شهروندان باید از برنامههای بزرگ اقتصادی حمایت کنند.
فیروز مسجدی، معین سکتور خصوصی و صنایع وزارت تجارت نیز در این نشست میگوید، تاپی، افغانستان را به یک چهارراه ترانزیت وصل میکند.
شاهحسین مرتضوی، سرپرست دفتر سخنگوی ریاست جمهوری در نشست خبریِ دیگری در کابل میگوید، آغاز به کار پروژهی تاپی فرصتهای خوبی در بخشهای مختلف ایجاد میکند.
تاپی چیست؟
تاپی یا خط انتقال گاز از ترکمنستان به کشورهای هند و پاکستان بیش از 1800 کیلومتر طول دارد که 816 کیلومتر آن از خاک افغانستان میگذرد.
افغانستان در ۱۰ سال نخست این پروژه، سالانه ۵۰۰ میلیون مترمکعب، در ۱۰ سال دوم سالانه ۱ میلیارد مترمکعب و در ۱۰ سال سوم، سالانه ۱،۵ میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان خریداری میکند.
از طریق تاپی، سالانه 33 میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان از طریق افغانستان به کشورهای پاکستان و هند منتقل میشود و درآمد افغانستان از این پروژه سالانه بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دالر است.
مقامهای افغانستان میگویند که این درآمد به اندازهی یک چهارم عواید داخلی حکومت وحدت ملی در حال حاضر است.