انتخابات در هند و چین، و افغانستان!

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به تاریخ 6 میزان/مهر برگزار شد و قرار بود روز 27 این ماه نتیجۀ ابتدایی و 16 عقرب/آبان نتیجۀ نهایی آن اعلام شود. اما اعلام نتیجۀ انتخابات تا تاریخ 23 عقرب به تأخیر افتاد و در نهایت تاکنون که دوماه‌ونیم از انتخابات می‌گذرد، از نتیجۀ آن خبری نیست.

حوا علم نورستانی، رئیس کمیسیون انتخابات، اعتراض ناظران بعضی از ستادهای انتخاباتی در مورد مرکز ثبت معلومات بایومتریک و مشکلات تخنیکی در انتقال نتایج بایومتریک توسط شرکت درمالوگ را از دلایل تأخیر نتایج انتخاب می‌گوید.

انتخابات در افغانستان همیشه این‌چنین با جنجال همراه بوده است. کش‌وگیر تیم‌های انتخاباتی و هواداران تیم‌ها، مشکلات تخنیکی و بعضی وقت‌ها هم به قول تیم‌های انتخاباتی، برخورد سیاسی کمیسیون‌های انتخاباتی مسبب تأخیر در اعلام نتایج بوده است.

اما آیا می‌دانید کشورهای دیگر جهان حتی آنانی که با افغانستان همسایه‌اند یا شمار اشتراک‌کننده‌گان‌شان ده‌ها برابر افغانستان است، چگونه و پس از چه مدتی نتایج را اعلام می‌کنند؟

انتخابات اتریش یک روز پس از انتخابات افغانستان برگزار شد، اما درست پس از چند ساعت همان روز نتیجه‌اش اعلام شد.

انتخابات کشور سریلانکا به تاریخ 25 عقرب/آبان امسال برگزار شد. در این انتخابات 16 میلیون شهروند این کشور واجد شرایط رأی‌دهی شناخته شده بودند. نتیجۀ انتخابات سریلانکا یک روز پس از برگزاری انتخابات، یعنی به تاریخ 26 عقرب همه‌گانی شد.

انتخابات هند، کشوری با جمعیت بیش از یک میلیارد تن در سال جاری و در هفت مرحله به پایان رسید. روند انتخابات هند به دلیل جمعیت زیاد این کشور بیش از یک ماه طول کشید و به تاریخ 29 ثور به پایان رسید.

شمارش آرا پس از سه روز از پایان رأی‌دهی، یعنی به تاریخ دوم جوزا به پایان رسید. 900 میلیون تن در هند واجد شرایط رأی‌دهی انتخابات شناخته شده بودند.

در تاریخ سوم اسد سال جاری خورشیدی، انتخابات در پاکستان برگزار شد. قرار بود نتایج انتخابات یک روز پس از انتخابات اعلام شود، اما به دلیل مشکلات فنی با یک روز تعویق، یعنی به تاریخ پنجم اسد همه‌گانی گشت.

انتخابات کشور ایران که در غرب افغانستان موقعیت دارد نیز به تاریخ 29 ثور سال 1396 برگزار شد. نتیجۀ این انتخابات 30 ثور همان سال اعلام شد و حسن روحانی به دست‌آوردن 57 درصد کل آرا، برای بار دوم به حیث رئیس جمهور برگزیده شد.

در بیشتر كشورهای شرق آسیا چون كره جنوبی، جاپان و چین برای انتخابات ریاست جمهوری، افراد حزبی با توجه به كاركرد گستردۀ احزاب آنان، نامزد می‌شوند.

انتخابات در جمهوری خلق چین مبتنی بر نظام انتخاباتی سلسله‌‌مراتبی است. در كشور چین كنگره‌ها یا مجالس محلی كه مربوط به شهرهای زیر نظر دولت مركزی و مناطق خودمختار هستند با رأی مردم، نماینده‌گان‌شان را تعیین می‌كنند و نشست‌های آن‌ها تشكیل می‌شود.

همین كنگره‌ها و مجالس محلی هستند كه بعداً كنگره‌های بعدی را انتخاب می‌كنند تا نهایتاً كنگرۀ ملی (مجلس) این كشور شكل می‌گیرد كه سه هزار نماینده دارد.

در كره جنوبی اما رئیس جمهوری بالاترین مقام اجرایی است كه برای یك دورۀ پنج‌ساله انتخاب می‌شود و این دوره قابل تمدید نیست و مردم مستقیماً با آرای خود وی را انتخاب می‌كنند.

در جاپان هم شرایط كمی متفاوت است، چرا كه این كشور رئیس جمهور ندارد و اصولاً «نخست‌وزیر» رئیس دولت و رئیس اجرایی محسوب می‌شود و از این لحاظ دارای بلندترین مقام اداری و اجرایی كشور است.

در این كشور دو مجلس است كه نخست‌وزیر را معرفی می‌كنند، اما این امپراتور است كه باید او را منصوب كند و حكمش را تنفیذ نماید.

کمیسیون انتخابات افغانستان قبل از برگزاری انتخابات اعلام کرده بود که بیش از 9 میلیون تن واجد شرایط رأی‌دهی هستند، اما کمتر از دو میلیون تن در انتخابات ریاست جمهوری ام‌سال شرکت کردند.

انتقادهای زیادی به دلیل تأخیر نتایج انتخابات بر کمیسیون انتخابات وارد شد. شماری از تیم‌های انتخاباتی می‌گویند، شمار شرکت‌کننده‌گان در انتخابات اخیر ریاست جمهوری بسیار کم بود و حتی با شمارش دستی نیز تا حالا شمارش آرا تکمیل می‌شد.

به تاریخ 28 و 29 میزان سال گذشته انتخابات پارلمانی در کشور برگزار شد، اما نتیجۀ نهایی آن انتخابات نیز پس از گذشت نزدیک به هفت ماه اعلام شد.

در پایان نیز خالی از لطف نخواهد بود تا کنایه‌یی از دکتر عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی و نامزد ریاست جمهوری را یادآور شویم. آقای عبدالله چندی پیش در نشستی گفته بود که اگر افغانستان جمعیت چین را می‌داشت، نتیجه‌اش روز قیامت همه‌گانی می‌گشت.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام