زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجۀ آمریکا برای صلح افغانستان گفته است که کشورش پس از هرگونه توافق با طالبان، از نیروهای امنیتی افغان حمایت خواهد کرد.
آقای خلیلزاد، امروز در توییترش نگاشته است، «هیچکس نباید با تبلیغات و پروپاگندا گول و فریب بخورد. بگذارید که واضح کنم: ما از نیروهای افغان حالا و پس از هر توافق با طالبان دفاع خواهیم کرد. همه طرفها توافق نظر دارند که آیندۀ افغانستان در گفتوگوهای بینالافغانی مشخص خواهد شد.»
در این حال شماری از آگاهان سیاسی پیچیدهگی اوضاع سیاسی و امنیتی را از علتهای تعویق امضای توافقنامۀ صلح میان آمریکا و طالبان میدانند.
گفتوگوهای صلح میان آمریکا و طالبان وارد نهمین دور شده است، اما هنوز از توافق نهایی میان دو طرف گفتوگوکننده خبری نیست. در جریان نه دور گفتوگو هر از گاهی خبرهای از توافق نهایی میان آمریکا و طالبان در رسانهها منتشر شده، اما پس از مدتی این خبرها از جانب گفتوگوکنندهگان تکذیب شده است.
میزرا محمد یارمند از آگاهان نظامی به این باور است که با درنظرداشت پیچیدهگی اوضاع سیاسی و استخباراتی، نُه دور برای گفتوگوهای صلح زمان بسنده نیست و دستیابی به توافق صلح نیاز به زمان بیشتری دارد.
به گفتۀ آقای یارمند، مسأله ادغام طالبان در ساختار نظام افغانستان و همچنان تطبیق توافقنامه زمان زیادی لازم دارد.
این آگاه نظامی میافزاید، آمریکاییها گفتوگوها را از منظر استخبارات و افراد متخصص نگاه میکنند و هر کلمۀ را که در این گفتوگوها مطرح میشود، مورد تحلیل و ارزیابی قرار میدهند.
وحید مژده، دیگر آگاه سیاسی و از منابع نزدیک به طالبان به سلاموطندار میگوید، گفتوگوهای صلح میان آمریکا و طالبان وارد مراحل فنی شده و دو طرف روی شیوۀ خروج نیروهای آمریکایی بحثوگفتوگو دارند.
آقای مژده، علت تعویق امضای توافقنامۀ صلح میان آمریکا و طالبان را پافشاری این گروه برای قطع همکاری آمریکا با نیروهای امنیتی افغانستان عنوان میکند که به گفتۀ او این کار برای آمریکاییها امکانپذیر نیست.
آقای مژده میافزاید، طالبان از حضور آمریکاییها پس از توافق صلح و بزرگنمایی گروه داعش نگران اند.
در همین حال حمدالله محب، مشاور امنیت ملی در گفتوگویی با صدای آمریکا گفتوگوهای قطر را روندی در مرحلۀ ابتدایی خوانده و گفته است که این گفتوگوها در برگیرندۀ مسائل بسیار محدود است.
به گفتۀ آقای محب، اصل گفتوگوها با آغاز گفتوگوهای بینالافغانی آغاز خواهد شد و توافق صلح پیش از برگزاری انتخابات امضا نمیشود.
در این زمینه: