کار شفاخانهیی در لوگر که قرار بود در دو سال ساخته شود، 10 سال طول کشیده است.
این شفاخانه که به نام «نایب امینالله خان لوگری» نامگذاری شده، 10 سال پیش در منطقۀ «پورک» پل علم مرکز لوگر از سوی وزارت صحت به کمک مالی پاکستان تهدابگذاری شد و قرار بود تا دو سال کار آن تکمیل و به بهرهبرداری سپرده شود.
قرار است این شفاخانۀ 300 بستری برای بیماران پنج ولایت جنوبشرقی لوگر، پکتیا، پکتیکا، غزنی و خوست خدمات صحی فراهم کند.
کارمندان بخش بهداشت و مردم ولایت لوگر میگویند که کار روی این شفاخانه در ده سال گذشته از سوی پاکستان جریان دارد، اما تاکنون نهایی نشده است.
لطفالله، یکی از باشندههای پل علم به سلاموطندار گفت که شمار زیادی از بیمارانی که از مرکز و ولسوالیهای این ولایت برای درمان به این مرکز میآیند، به دلیل نبود خدمات صحی و جای مناسب، جانشان را از دست میدهند.
او از دولت مرکزی افغانستان و ادارۀ ولایت لوگر میخواهد که به زودی کار این شفاخانه را نهایی و آن را به بهرهبرداری بسپارد.
حاجی عبدالجبار، یکی از باشندههای روستای پورک پل علم میگوید که پاکستان نمیخواهد این شفاخانه را بسازد؛ زیرا به گفتۀ او، هر سال دو ماه روی آن کار میکند و در جریان ماههای دیگر کار آن تعطیل است.
او میافزاید که هیچ مشکلی برای ساختن این شفاخانه وجود ندارد و پاکستان باید این کار نیمهکاره را تکمیل کند.
عاشقالله مجیدی، رییس شفاخانۀ نایب امینالله خان لوگری میگوید که پیش از این آنها در یک ساختمان کرایی 80 ساله و غیرمعیاری به درمان بیمارانشان میپرداختند، اما این ساختمان کرایی نیز اخیراً از اثر انفجار یک موتر مملو از مواد انفجاری، به گونۀ کامل از بین رفته است و اکنون آنها در هوای آزاد به بیماران رسیدهگی میکنند.
به گفتۀ او، هر روز بیش از 700 بیمار از ولسوالیهای خروار، خوشی، برهکی برک، چرخ و مرکز به این شفاخانه مراجعه میکنند، اما آن ها تنها توان رسیدهگی به 300 بیمار را دارند.
حسیبالله استانکزی، رییس شورای ولایتی لوگر میگوید که چندین بار این موضوع را با مقامهای سفارت پاکستان و مقامهای دولت افغانستان مطرح کرده، اما تاکنون پاسخ مثبتی دریافت نکرده اند.
آقای استانکزی میگوید که وزارت صحت افغانستان نیز در این باره کار قابل توجهی انجام نداده است. او از این وزارت میخواهد که به شفاخانۀ 300 بستری جنوبشرق توجه کند.
اما مقامهای ریاست صحت لوگر پاکستان را متهم میکنند که بر بنیاد روابط سیاسی، کار این شفاخانه را به تعویق میاندازد.
محمدظریف نایبخیل، رییس صحت لوگر میگوید که پاکستان برای ساختن این شفاخانه 36 میلیون دالر اختصاص داده بود و قرار بود 26 میلیون آن هزینۀ ساختمان و 8 میلیون دیگر آن هزینۀ وسایل تخنیکی شفاخانه شود.
نایبخیل میافزاید که ده درصد کار این شفاخانه به دلیل تنشزا شدن روابط با پاکستان باقی مانده است.
از سوی دیگر محمدحلیم فدایی، والی لوگر میگوید که موضوع شفاخانۀ 300 بستر این ولایت را با سران حکومت وحدت ملی شریک کرده و آنها به زودی پاکستان را وادار میکنند که کار این شفاخانه را از سر بگیرد.
این در حالی است که نواز شریف، نخستوزیر پاکستان در سفرش به افغانستان گفته بود که تمام پروژههای نیمهکارۀ کشورش را در افغانستان تکمیل میکند، اما تا کنون چنین کاری صورت نگرفته است.
ولایت لوگر همین اکنون دارای 40 کلینیک و یک شفاخانۀ مرکزی 80 بستری است که این شفاخانه نیز در انفجار سه هفته پیش به گونۀ کامل از بین رفت.