این جاه‌طلبِ ازخودراضی کیست؟

17ام فبروری هواپیمای حامل محمدبن‌سلمان با یک هیأت هفت‌صد نفری از عربستان سعودی به مقصد اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان پرواز کرد. شش جنگنده این هواپیما را همراهی می‌کردند؛ قرار گزارش‌ها این هواپیما همچنان حامل چند کامیون وسایل ورزشی و مورد نیاز ولیعهد عربستان سعودی بوده است.

هواپیمای ولیعهد عربستان سعودی بلافاصله پس از نشست با استقبال غیرمنتظره‌یی روبه‌رو شد تا حدی که عمران‌خان، نخست‌وزیر پاکستان شخصاً موتر حامل محمدبن‌سلمان را رانندگی کرد. صدها هُتل در پاکستان برای میزبانی ولیعهد سعودی اختصاص یافت و اسلام‌آباد از هیچ موردی برای استقبال بن‌سلمان دریغ نکرد؛ در مقابل بن‌سلمان نیز یک روز بعد قرارداد سرمایه‌گذاری 20 میلیارد دالری را با اسلام‌آباد عقد کرد.

همچنان گفته می‌شود، هیأت همراه بن‌سلمان موترهای خود را نیز به پاکستان آورده بودند، زیرا عادت ندارند بر موترهای بیگانه‌گان در کشوری سوار شوند.

اسلام‌آباد از خوش‌حالی عقد قرارداد 20 میلیارد دالری به خود نیامده بود که ولیعهد سعودی عازم هند شد و یک قرارداد 33 میلیارد دالری را با دهلی نو به امضا رساند؛ نرندرا مودی، نخست‌وزیر هند نیز در مهمان‌نوازی کمتر از عمران‌خان فرو نگذاشت و خلاف قانون هند، شخصاً برای استقبال از ولیعهد سعودی به میدان هوایی رفت. بر بنیاد قانون هند، استقبال از مقام‌های دیگر کشورها هرچند بلندرتبه باید از سوی وزیر انجام شود، اما مودی این طلسم را شکست و ظاهراً این گفتۀ بن‌سلمان که «هند ظرفیت سرمایه‌گذاری دست‌کم 100 میلیارد دالر را دارد» در تلافی شکستن این طلسم کافی بود.

این گونه استقبال‌ها از ولیعهد عربستان سعودی کاملاً در تضاد با آن‌چه است که امپراتور جاپان در برابر بن‌سلمان انجام داد. آکی هیتو، صدوبیست‌وپنجمین امپراتور جاپان از دودمان یاماتو، ولیعهد سعودی را در اتاقی خالی ملاقات کرد؛ اتاقی که جز یک میز و سه چوکی (یکی برای مترجم) دیگر چیزی نداشت. بی‌گمان او با این عمل خود می‌خواست برای شهزادۀ جوان و «ازخودراضی» سعودی این درس اخلاق را بدهد که سادگی و دانایی بر تجمل برتری دارد.

محمدبن‌سلمان بیشتر به خاطر تلاش برای از میان‌بردن اسلام افراطی و ایجاد یک جامعۀ میانه‌رو اسلامی در بین مردم شهرت دارد. اقدامات ولیعهد سعودی سبب شد تا زنان به حق رانندگی در این کشور دست یابند. گشایش سینماهای سعودی پس از سه دهه و پخش فیلم‌های هندی برای نخستین بار روی پرده‌های سینما و نیز فراهم‌آوری زمینۀ سرمایه‌گذاری ثروتمندان خارجی در عربستان سعودی از دیگر دلایلی‌ست که بن‌سلمان را به شهرت رساند.

اما بحران یمن، قتل جمال خاشقچی، زندانی‌کردن مدافعان حقوق زنان چهرۀ تاریک‌تری از محمدبن‌سلمان به نمایش گذاشته است.

از آغاز 2016 میلادی، 56 هزار تن در یمن کشته شدند که با تشدید نبردها هر ماه 20 هزار تن به این آمار افزوده می‌شود. بر اساس تخمین سازمان بین‌المللی صندوق نجات کودکان در یمن، از ماه اپریل سال 2015 تا اکتبر سال 2018، حدود 85 هزار کودک زیر پنج سال در پی گرسنگی و بیماری در این کشور جان باخته‌اند.

هم‌زمان با لغو ممنوعیت رانندگی زنان، سعودی شماری از فعالان زن را بازداشت و روانۀ زندان کرد؛ در حال حاضر نه‌تنها زندانی‌کردن مدافعان حقوق زن در این کشور به اوج رسیده، بلکه زندانی‌کردن رقبای ملک سلمان نیز رو به افزایش نهاده است.

در نهایت زمانی بن‌سلمان به چهره‌یی جاه‌طلب مبدل شد که قتل جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی سرخط رسانه‌های جهانی قرار گرفت. ترکیه و آمریکا محمدبن‌سلمان را عامل قتل جمال خاشقچی می‌دانند.

ولیعهد عربستان سعودی در کنار ویلادمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه

عربستان هنوز در میان 5 کشوری‌ست که سرزدن مجرمان در آن‌ها در بالاترین میزان قرار دارد. گزارش‌های سازمان‌های حقوق بشری و عفو بین‌الملل نشان می‌دهد که تنها در 8 ماه نخست ولیعهدی محمدبن‌سلمان، 133 تن سر زده شده‌اند.

محمدبن‌سلمان در سال ۱۹۸۵ در شهر جده متولد شد. او بزرگ‌ترین پسر ملک سلمان‌بن‌عبدالعزیز از زن سومش به نام فهده بنت فلاح‌بن‌سلطان است.

او از دانشگاه ملک سعود، در شهر ریاض لسانس حقوق گرفت و وارد کارهای دولتی شد و در سمت‌های مختلف کار کرد.

در سال ۲۰۰۹ میلادی، زمانی که پدرش والی ریاض بود، در سن ۲۴ سالگی به عنوان مشاور ویژۀ پدرش منصوب شد. اما حرکت او به سوی قدرت از سال ۲۰۱۳ آغاز شد؛ زمانی که نامش به عنوان رئیس دربار که جایگاهی معادل وزارت داشت، اعلام شد؛ یک سال پیش از آن که پدرش، بعد از مرگ نایف‌بن‌عبدالعزیز، به مقام ولیعهدی عربستان سعودی برسد.

در جنوری سال ۲۰۱۵، ملک عبدالله‌بن‌عبدالعزیر پادشاه عربستان سعودی درگذشت و سلمان در سن ۷۹ سالگی بر تخت پادشاهی عربستان نشست.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام