سیدظفر هاشمی، معاون سخنگوی رییس جمهور میگوید که هنوز شرایط آغاز گفتوگوهای صلح، از جمله آشکارا و افغانستانی بودن این روند و همچنان اشتراک مستقیم در این گفتوگوها، مهیا نگردیده و با آمادهشدن این پیشزمینهها، گفتوگوهای صلح آغاز خواهد شد.
معاون سخنگوی رییس جمهور در حالی از آماده نبودن زمینه برای آغاز گفتوگوهای صلح سخن میزند که تا کنون حکومت افغانستان چهار بار با اعضای طالبان نشست داشته است؛ دو نشست با همکاری نهادی به نام «پگواش» و دو نشست دیگر در کشور ناروی. همچنان قرار است در آیندهیی نه چندان دور، ارومچی چین نیز میزبان گفتوگوهای صلح با طالبان باشد.
اما حکومت بارها برگزاری این نشستها را غیررسمی خوانده و گفته است، کسانی که از افغانستان در این نشستها اشتراک کرده اند، از سوی حکومت فرستاده نشده اند.
شهزاده شاهد، سخنگوی شورای عالی صلح افغانستان نیز گفته بود که این گفتوگوها زمینه را برای آغاز گفتوگوهای رسمی مساعد میسازد. آقای شاهد گفته بود که گروههای مخالف باید از فرصتهای به دست آمده برای صلح در افغانستان استفاده کنند.
با این حال، سخنگوی رییس جمهور میگوید که حکومت امیدوار است تا گفتوگوهای صلح به زودی آغاز شود. او گفت که حکومت هر فرد، نهاد و کشوری را که در برگزاری و کامیابی روند صلح افغانستان همکاری کند، استقبال میکند.
از سوی دیگر سرتاج عزیز، مشاور ارشد نخستوزیر پاکستان در امور خارجی و امنیت ملی چندی پیش گفته بود که این کشور در نزدیکترین فرصت زمینۀ آغاز گفتوگوهای صلح با طالبان را مهیا کرده و این گروه را به میز مذاکره خواهد کشاند.
این نخستین بار نیست که پاکستان وعدۀ همکاری با افغانستان را میدهد. اما مقامهای افغانستان بارها از عدم صداقت پاکستان در اجرای وعدههایش شکایت کرده و گفته اند که این کشور تعهدی در قبال وعدههایش ندارد.
از سوی دیگر جاوید فیصل، سخنگوی ریاست اجرایی امروز (یکشنبه) در نشست «معلوماتدهی سخنگویان به رسانهها» گفت که تا کنون پاکستان به تعهداتش در قبال افغانستان عمل نکرده است. او میگوید که پاکستان در وعدههایش به افغانستان هیچگاهی صادق نبوده است.
طالبان پیش از این در نشستهایی که با اعضای شورای عالی صلح داشتند، برای آغاز گفتوگوهای صلح چند پیششرط گذاشته بودند.
بر بنیاد گزارشها، آزادی زندانیان این گروه از زندانهای افغانستان، خروج کامل نیروهای خارجی و تغییر قانون اساسی از جملۀ پیششرطهای این گروه است.
حکومت وحدت ملی از زمان آغاز کارش، تلاش کرده تا این گروه را به میز مذاکره بکشاند.
محمداشرف غنی، رییس جمهور افغانستان دست یافتن به صلح را از اولویتهای اصلی حکومت خود خوانده و با هدف ترغیب مخالفان مسلح برای آمدن به پای میز مذاکره، چندین بار به پاکستان، عربستان و چین سفر کرده است.