بر بنیاد نظرسنجییی که از سوی نهاد دموکراسی انترنشنل نشر شده است، 94 درصد باشندهگان کشور به رییس جمهور غنی باور دارند. این نظرسنجی که دربارۀ درسهای آموخته شده و آموزشهای مدنی انتخابات برگزار شده بود، در 34 ولایت کشور و با مصاحبه با 4020 تن در دو ماه نخست حکومت وحدت ملی صورت گرفته است.
زکریا بارکزی مشاور ارشد نهاد دموکراسی انترنشنل، در نشستی (18 حوت/اسفند) گفت که 92.3 درصد مصاحبهشوندهگان این نظرسنجی خواهان آوردن اصلاحات در نظام انتخاباتی، پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی بوده اند و تنها 4 درصد آنان مخالف آوردن اصلاحات در این کمیسیون اند.
یافتههای این نظرسنجی نشان میدهد که 81 درصد باشندهگان کشور از مسیر حرکت کشور خوشبیناند و 48 درصد آنان مخالف حرکت کشور در مسیر کنونی اند. این نظرسنجی نشان میدهد که 85 درصد مصاحبهشوندهگان از حکومت وحدت ملی راضی اند و باور دارند که این حکومت در مبارره با چالشهای کنونی موفق خواهد بود.
همچنان در این نظرسنجی آمده است که 86 درصد مصاحبه شوندهگان به طالبان اعتماد ندارند؛ این رقم نسبت به سالهای 1391 و 1392 افزایش چشمگیری داشته است.
در بخش انتخابات این نظرسنجی آمده است که درصدی آنعده از افرادی که خواهان اشتراک در انتخابات آیندۀ ریاست جمهوری اند بالا است؛ اما 92 درصد آنان خواهان بوجود آمدن اصلاحات در نظام انتخاباتی افغانستان هستند با این همه 28 درصد آنان به وجود فساد در کمسیونهای انتخاباتی باور دارند.
63 درصد افراد اشتراککننده در این نظرسنجی بر این باورند که نتایج انتخابات گذشته مطابق خواست مردم بوده است و 15 درصد آنان وجود تقلب در انتخابات گذشته را بزرگترین چالش دانسته اند.
نعیم اصغری، عضو نهاد انتخابات آزاد و عادلانۀ افغانستان که در این نشست حضور داشت، دیدگاه اشتراککنندهگان را در بخش آوردن اصلاحات در نظام انتخاباتی ستایش میکند؛ اما دربارۀ برخی یافتههای دیگر این نظرسنجی دیدگاه متفاوتی دارد. وی میگوید، این نظرسنجی باید ادامه مییافت. زیرا حکومت وحدت ملی در این چندماه به بیشتر وعدههایش عمل نکرده است.
اما در مورد وابستگیهای قومی، نظرسنجی این نهاد نشان میدهد که 6.57 درصد اشتراککنندهگان بر این باورند که این وابستهگیها نسبت به سالهای پیشین کاهش داشته است
53.3 درصد اشتراک کنندهگان خواهان مشوره رییس جمهور با پارلمان کشور و 35 درصد دیگر خواهان تصمیمگیری رییس جمهور بدون مشوره با پارلمان اند.
این نظرسنجی نشان میدهد که بیش از 40 درصد تلویزیون و 93 درصد دیگر رادیو را منبع اثرگذار اطلاعرسانی دربارۀ انتخابات 1393 میدانند.
در بخش دیگر نظرسنجی دموکراسی انترنشنل آمده است که 19.5 درصد این مصاحبه شوندهگان به کمیسیون انتخابات و بیش از 14 درصد دیگر به کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی اطمینان دارند.
بیش از 90 درصد از مصاحبهشوندهگان باور دارند که زنان به گونۀ کامل حق شرکت در انتخابات را دارند و 75 درصد دیگر میگویند که زنان باید بیشتر در امور سیاسی سهیم شوند.
این نهاد در حالی این نظرسنجی خوشبینانه را منتشر کرده است که انتخابات 1393 افغانستان یکی از طولانیترین و جنجالیترین انتخاباتها در سطح جهان خوانده شده است.