دهخدا، خالق یکی از بزرگ‌ترین لغت‌نامه‌های جهان

59 سال پیش در همین روز (7 حوت/اسفند 1334)، علامه علی‌اکبر دهخدا، رخ در نقاب خاک کشید.

دهخدا، بزرگ‌ترین لغت‌نامه‌نویس زبان فارسی، شاعر و نویسندۀ دوران مشروطیت ایران است.

او یکی از پیش‌کسوتان جنبش مشروطۀ ایران بود و با نوشتن در روزنامۀ صور اسرافیل، خدمت بزرگی به این جنبش کرد. سلسله مقاله‌هایی که دهخدا زیر نام «چرند و پرند» با نام مستعار «دخو» می‌نوشت، از پرخواننده‌ترین مقاله‌های آن روزگار بود. او با این نوشته‌هایش، سبک جدیدی را در روزنامه‌نگاری ایران ایجاد کرد.

دهخدا در کنار فعالیت‌های سیاسی و پژوهش‌های علمی، شعر نیز می‌سرود. او در شعر نیز نوآوری‌هایی داشت و به ویژه در دگرگونی شعر فارسی از نگاه موضوع، نقش به سزایی دارد. او در شعرش بیش‌تر به آزادی، بشردوستی، مبارزه با ستم‌گری و خرافات پرداخته است.

بزرگ‌ترین اثر دهخدا، لغت‌نامۀ اوست که بیش از 40 سال عمرش را صرف تدوین آن کرد. لغت‌نامۀ دهخدا، بزرگ‌ترین فرهنگ‌نامۀ زبان فارسی است که شامل شرح و معنای واژگان ادبی و تاریخی است. اکثر واژه‌های فارسي و محلي، نام شهرها و روستاها و کلمات علمي و شاخص، حتا لغات عربي را مي‌توان در این لغت‌نامه يافت.

لغت‌نامۀ او در 16 جلد چاپ شده و حدود 200 هزار عنوان لغت دارد. بیش‌تر این لغت‌ها، با شاهدهای گوناگونی از متون فارسی، مستند شده اند.

اثر پژوهشی دیگر او، کتاب چهارجلدی «امثال و حکم» است. این مجموعه دارای نزدیک به ۵۰ هزار امثال و حکم (ضرب‌المثل) و کلمات قصار و ابیات متفرقه ‌است.

دهخدا یکی از چهره‌های بزرگ و ماندگار زبان و ادبیات فارسی‌ست و فارسی‌زبان‌ها همیشه مدیون کارها و پژوهش‌های او خواهند بود.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام