شریف، مرد 35 سالهیی که سالها پیش، در پی ناسازگاری روزگار با همسر و 3 فرزندش راهِ مهاجرت را در پیش گرفت. به قول خودش، پس از گذشت هفده شبانهروز و گذشتن از هفت خان رستم و قبول گرسنهگی و تشنهگی و مرگ به کشور ایران میرسد.
شریف با آنکه روایتهای تلخ از این سفر دارد، میگوید که برای انتقال پنج عضوِ خانوادهاش به ایران، پنج میلیون تومان به قاچاقبران داده است.
او پس از سپری کردن 3 سال و نیم در کشور ایران، برای دستیابی به زندهگی ایدهآل همچنان راه سفر در پیش میگیرد و ایران را به مقصد ترکیه ترک میکند.
این مرد روزگار دیده بازهم از مسیر دشوار و مهاجرت نامنظم پس از 5 شبانه روز به ترکیه میرسد و پس از اقامت گزیدن در این کشور، در بدل 60 لیرۀ ترکی دوازده ساعت در روز در یک کارخانه تولید لباس کار را میکند. با آنکه با این دستمزد میتونسته روزگارش را به سر برساند، اما او دوباره به کشور بر میگردد و در اولین فرست حمام و صالون اصلاح موی باز میکند. او از زندهگیاش راضی است و خوشحال به نظر میرسد.
در بارۀ مهاجرت نامنظم با مسؤلان در ریاست امور مهاجران ولایت پروان صحبت کردیم. عبدالواحید کریمی، رئیس مهاجران و برگشتکنندهگان پروان میگوید که از سال 2002 الی اکنون بیش از 32 هزار تن از کشورهای بیرونی به این ولایت دو باره بازگشته اند و یا به صورت اجباری اخراج شدهاند. به قول آقای کریمی، سال 2006 بیشترین رقم بازگشت کنندهگان را داشته است.
به گفتۀ او، در سالهای پسین میزان برگشت اجباری مهاجران به کشور چشمگیر بوده است.
با آنکه دولت افغانستان از افزایش اخراج مهاجران افغانستانی از کشورهای دیگر سخن میگویند، اما سازمان جهانی مهاجرت یا آی او ام، از تلاشها برای قانع ساختن کشورهای میزبان برای توقیف این روند خبر میدهند.
محمد حدیث پردیس از مسؤلان سازمان جهانی مهاجرت در کشور میگوید، علیرغم تلاشهای این نهاد برای اقناع کشورهای میزبان، کمکهای اولیه و مورد نیاز به افراد و خانوادههای برگشت کننده و برگشت داده شده در مرزهای افغانستان از سوی این نهاد در اختیار آنان قرار داده میشود.
مهاجرت نامنظم یکی از چالشهای کلان جهانی است که در سالهای پسین و اوج ناآرامیها در شماری از کشورها از جمله، افغانستان، عراق، سوریه و یمن میلیونها تن به کشورهای مختلف جهان از جمله کشورهای اروپایی مهاجرت کردهاند، مهاجرتی که بهگونه نامنظم انجام شده و قربانیهای بیشماری از مردم گرفته است.