محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله، پس از چاشت امروز دوشنبه نزدهم حوت با برگزاری مراسمهای جداگانه در ارگ و سپیدار، سوگند وفاداری یاد کردهاند.
آقای غنی پس از چاشت امروز در ارگ ریاست جمهوری در مراسم ویژه با حضور شماری از مقامهای حکومتی، سرپرست سفارت آمریکا در کابل و سفیران کانادا، اتحادیه اروپا، دنمارک، آسترالیا، ناروی، آلمان و برخی از کشورهای دیگر، سوگند وفاداری یاد کرد.
زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژه ایالات متحدۀ آمریکا برای صلح افغانستان، جنرال اسکات میلر، فرمانده کل نیرویهای خارجی و نیکولاس کی، نمایندۀ غیرنظامی ناتو در افغانستان و تدامیچی یاماموتو، نمایندۀ ویژۀ دبیرکل سازمان ملل در کابل، نیز در مراسم تحلیف اشرف غنی، در ارگ حضور داشتند.
تحلیف آقای غنی از سوی سیدیوسف حلیم، قاضیالقضات افغانستان در جایگاه ویژه در ارگ انجام شد. پس از ادای سوگند آقای غنی، معاونانش امرالله صالح و محمدسرور دانش نیز سوگند یاد کردند.
محمداشرف غنی، پس از ادای سوگند، در نخستین فرمانش، یوسف غضنفر را به عنوان نمایندۀ فوقالعادۀ رئیس جمهور در امور توسعه اقتصادی، تجارتی و کاهش فقر تعیین کرد. در متن این فرمان جایگاه تشریفات رسمی و حقوق آقای غضنفر برابر با معاونان رئیس جمهور آمده است. آقای غضنفر نیز در این مراسم سوگند وفاداری یاد کرد.
آقای غنی، در نخستین سخنرانیاش به عنوان رئیس جمهور میگوید که روابط نامرئی میان داعش و طالبان وجود دارد. او با اشاره به حمله بر مراسم سالگرد عبدالعلی مزاری میگوید که روابط نامرئی، اما اساسی میان داعش و طالبان وجود دارد.
او میگوید که طالبان دارای عقبه پشتیبانی برونمرزی هستند و خواست حکومت این است که حامیان بیرونی طالبان، به گونۀ مشخص پاکستان، شامل روند صلح شوند.
آقای غنی میافزاید که هیأت گفتوگوکننده با طالبان تا فردا نهایی خواهد شد. به گفتۀ او، این هیأت پس از مشورتهای گسترده تعیینشده و نمایندهگان اقشار مختلف مردم در آن در نظر گرفته شده است.
محمداشرف غنی میگوید که فردا در بارۀ رهایی زندانیان طالبان فرمانی را صادر خواهد کرد. او میافزاید که در بدل رهایی این زندانیان کاهش چشمگیری در خشونت رونما خواهد شد که مردم آن را احساس خواهند کرد. رهایی 5 هزار زندانی طالبان از پیششرطهای این گروه برای آغاز گفتوگوها با حکومت است.
اشرف غنی، همچنان میگوید که «حکومت ما حکومت تمام مردم افغانستان خواهد بود و از نظام جمهوریت دفاع میکنم.»
آقای غنی، میافزاید که تا دو هفتۀ دیگر کار با کابینۀ حکومت وحدت ملی ادامه خواهد داشت.
در جریان مراسم سخنرانی محمداشرف غنی، صدای انفجار شنیده شد، اما آقای غنی به سخنرانیاش ادامه داد.
صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری در توییتی نوشته که در نتیجۀ شلیک گلوله هنگام سخنرانی آقای غنی به کسی آسیبی نرسیده است.
همزمان با ادای سوگند اشرف غنی، عبدالله عبدالله، نیز به عنوان رئیس جمهور افغانستان در قصر سپیدار در کنار ارگ ریاست جمهوری با حضور شماری از سیاستگران و هوادارانش، سوگند وفاداری یاد کرد.
تحلیف آقای عبدالله از سوی شهزاده شاهد، عالم دین انجام شد.
پس از ادای سوگند آقای عبدالله، معاونانش عنایتالله بابر فرهمند و اسدالله سعادتی، نیز سوگند یاد کردند.
آقای عبدالله در سخنرانیاش پس از ادای سوگند وفاداری میگوید که «حکومت برآمده از تقلب» را نمیپذیرد. او میافزاید که اگر در سال ۲۰۱۴ دولت وحدت ملی را نمیپذیرفت، کشور به سوی بحران میرفت. عبدالله عبدالله تأکید میکند که اکنون اگر «دولت برآمده از تقلب» را بپذیرد، فاتحه دموکراسی باید خوانده شود.
او میافزاید که «منشور تیم ثبات و همگرایی دارای 13 برنامۀ عمل در بخشهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بوده که مطابق آن کار دولت همهشمول از امروز آغاز میشود».
آقای عبدالله میگوید که «صلح در افغانستان به سود منطقه است و ما خواهان این هستیم تا کشورهای منطقه از برقراری صلح حمایت کنند.»
شماری از سیاستگران کشور از جمله حامد کرزی رئیس جمهور پیشین، عبدالرب رسول سیاف رهبر پیشین جهادی و محمدیونس قانونی در هیچیک از مراسمهای تحلیف دیده نشدهاند.
کمیسیون مستقل انتخابات به تاریخ بیستونهم ماه دلو اشرف غنی را برندۀ انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد.
پس از اعلام نتیجۀ انتخابات، عبدالله گفت که او حکومت همهشمول را تشکیل میدهد.
آقای عبدالله نتیجۀ اعلام شده از سوی کمیسیون مستقل انتخابات را غیرقانونی خواند و خودش را بر بنیاد آرای بایومتریک شده، پیروز این انتخابات دانست.
گفتنیست که با وجود تلاشهای زلمی خلیلزاد، اختلافها میان آقای غنی و عبدالله، حل نشده ماندهاند.