رسانههای پاکستانی گزارش داده اند که در پی تلاشهای پاکستان، نمایندهگان حکومت وحدت ملی و طالبان در دبی در یک نشست ابتدایی با هم دیدار کرده اند. بر بنیاد گزارش روز دوشنبه (13 دلو/بهمن) اکسپرس نیوز پاکستان، گفتوگوها میان حکومت افغانستان و نمایندهگان طالبان آغاز شده اند.
این منبع به نقل از تسنیم اسلم، سخنگوی وزارت خارجۀ پاکستان نوشته است، پاکستان آماده است زمینۀ گفتوگو را میان حکومت افغانستان و طالبان فراهم کند. سخنگوی وزارت خارجۀ پاکستان، برگزاری این نشست را رد یا تأیید نکرده است. گزارشها میرسانند که در این نشست ملا گلآغا، ملا عباس و ملا جلیلآخوند به نمایندهگی از طالبان شرکت کرده بودند.
اکبر آغا، رییس گروه جیشالمسلمین در گفتوگو با سلاموطندار، از این نشست اظهار بیخبری کرد؛ اما گفت که تلاشهای گستردهیی برای انجام گفتوگوهای صلح به راه افتاده اند. به گفتۀ اکبر آغا، در این اواخر، کشورهایی که از مذاکره با طالبان نگران بودند، از این مذاکرات پشتیبانی کرده اند و وعدۀ همکاری داده اند.
اکبر آغا در مورد ملا گلآغا، ملاعباس و ملاجلیل میگوید که آنها در میان طالبان صاحب صلاحیت و اختیار اند و اگر آنان روبهرو با حکومت افغانستان نشسته باشند، طالبان از تصمیمهای آنها حمایت خواهند کرد. ملاجلیل در زمان حاکمیت طالبان معین سیاسی وزارت خارجه بود. در حال حاضر، عضو فعلی شورای مرکزی طالبان است و همچنان با نایب ملا اختر، ارتباط نزدیک دارد. ملاگلآغا مقام بلندپایۀ وزارت صحت طالبان بود و ملاعباس استانکزی، مسؤول مالی طالبان شمرده میشود که همچنین، ارتباط گروه ملا اختر را با برخی از شبکههای کشورهای همکار برقرار میسازد.
برخی از منابع میگویند که به خاطر اختلافهایی که میان ملا عمر و ملا اختر پیش آمده، امکان دارد در اواخر سال روان، گروه ملا اختر با حکومت افغانستان به تفاهم برسد. گروه ملااختر همان گروهیست که شبکههای استخباراتی پاکستان تلاش میکنند تا آن را با حکومت افغانستان به میز مذاکره بنشانند.
وحید مژده، آگاه مسایل سیاسی به سلاموطندار گفت که آمریکا در قطر به طالبان تعهد داده است که در سال 2016 افغانستان را ترک میکند و پس از آن دلیلی برای جنگیدن طالبان نمیماند. مژده افزود، آمریکا از طالبان خواسته تا مشکلشان را با حکومت افغانستان حل کنند و به میز مذاکره بنشینند. مژده همچنان گفت، اما طالبان به این وعدۀ آمریکا که در 2016 افغانستان را ترک میکند، باور ندارند. بر بنیاد گفتۀ رهبر طالبان، یگانه آدرس برای مذاکره با طالبان، دفتر قطر است و طالبان باید تنها از همین راه گفتوگوهای صلح را به پیش ببرند. به گفتۀ مژده، اگر ملاگلآغا، ملاعباس و ملاجلیل در این نشست شرکت کرده باشند، این نشانۀ جدیدی شگاف عمیق میان طالبان است و میرساند که طالبان رهبری قبلیشان را از دست داده اند.
برخی منابع میگویند که چندی پیش ملا عباس با نمایندهگان سازمان ملل نیز دیده و در برخی موارد با هم تبادل نظر کرده بودند.
دلیل دیگر آغاز دوبارۀ گفتوگوهای صلح از سوی طالبان، آغاز فعالیتهای داعش در منطقه عنوان شده و گفته میشود که این مسأله باعث نگرانی طالبان نیز شده است.
در همین حال، شورای عالی صلح افغانستان که برای پیشبرد گفتوگوهای صلح به پیشنهاد حامد کرزی، رییس جمهور پیشین کشور و فیصلۀ جرگۀ مشورتی ایجاد شده بود، از پیشرفت گفتوگوها با طالبان، اظهار بیخبری میکند. شهزاده شاهد، سخنگوی این شورا به سلاموطندار گفت که از دیدار اخیر حکومت افغانستان با طالبان بیخبر است، اما میگوید که امکان اینگونه دیدارها وجود دارد.
رییسجمهور اشرفغنی در 22 جنوری در رأس یک هیأت بلندپایه به امارات متحدۀ عربی رفت و در مورد موضوعات گوناگون با مقامهای امارات متحده گفتوگو کرد. در همان زمان قاضی امین وقاد، یک عضو برجستۀ شورای شورای عالی صلح به رسانهها گفت که رییس جمهور با امیدواریهای زیادی از امارات بر میگردد. همچنان وقاد از مقامهای افغانستان خواست تا از ابراز هرگونه نظری که سبب ادامۀ جنگ در کشور شود، خودداری کنند.
امارات متحدۀ عربی از کشورهایی به شمار میرود که با امارت اسلامی طالبان روابط نزدیک دارد و به باور برخی از آگاهان امور، این کشور نقش برجستهیی در راستای برگشت صلح به افغانستان دارد.